Akelius köp av Academedia stoppas

Publicerad 2024-02-18

Affären mellan Akelius och Academedia blir inte av.

Det efter att störste aktieägaren Mellby Gård ångrat sig, uppger man i ett pressmeddelande.

– Vår gemensamma ambition nu är att samarbeta på andra sätt säger Johan Andersson, vd på Mellby Gård och styrelseledamot i Academedia.

Mellby Gård och Akelius Foundation är överens.

Mellby Gård blir kvar som Academedias största ägare med 24,4 procent av aktierna efter att Mellby Gård har upphävt avtalet, skriver Academedia i ett pressmeddelande.

– Vår gemensamma ambition nu är att samarbeta på andra sätt, säger Johan Andersson, vd på Mellby Gård och styrelseledamot i Academedia.

”Har inte känts bra”

Tidigare ville mångmiljardären Roger Akelius köpa bolaget genom att förvärva hela Mellby Gårds aktieinnehav.

Men Mellby Gård har nu ångrat sig efter uppmärksamheten kring affären.

– Det har inte känts bra alls. Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda, säger Mellby Gårds vd Johan Andersson till Dagens industri.

Roger Akelius är lättad över beslutet.

– Det känns härligt. Mindre arbete för mig, säger han till DI.

Huvudägare av 800 friskolor

Om köpet gått igenom hade Akelius blivit huvudägare till 800 friskolor och tids nog velat göra skolorna till ”helprivata”. Att man får köpa sig en plats på skolan.

I en intervju med Aftonbladet säger han att anledningen bakom intresset för Academedia är att han är en ”pedagogiknörd” och att skolbetyg är ”avskyvärt”.

– Betyg är bara till för de två bästa i klassen. Hur intressant är det för dig som elev att få veta att du är sämre än de två bästa i klassen? Det hör hemma i en pluton, och så vill barn inte ha det. Ta bort betygen och inför kunskapsprov i stället, säger Akelius.

När meddelandet gick ut att Academedia inte skulle dela ut vinster till aktieägare under Akelius styre reagerade marknaden negativt. Aktiekursen föll med 15 procent som mest under onsdagen.