Uppgifter: Sjödrönare fylld med dynamit träffade ryskt fartyg

Publicerad 2023-08-05

En sjödrönare med nära ett halvt ton dynamit träffade ett ryskt landstigningsfartyg på fredagsmorgonen.

Det uppger ukrainska säkerhetskällor för flera internationella medier.

Ryssland uppger att de har avvärjt attacken.

En video från en källa i ukrainsk säkerhetstjänst visar sjödrönaren röra sig mot ryska landstigningsfartyget Olenegorsky Gornyak innan den träffar fartyget och sändningen avbryts.

Videon har inte kunnat bekräftas men satellitbilder från amerikanska företaget Planet Labs visar svart läckage från ett fartyg i den ryska hamnen.

Ukraina har tagit på sig attacken och säkerhetskällor uppger för BBC att drönaren som användes i fredagsmorgonens attack var utrustad med 450 kilo dynamit när den träffade fartyget.

Attacken mot skeppet utanför den ryska exporthamnen Novorossijsk på nordöstra Svarta havskusten kommer bara dagar efter att Ukraina visat detaljer av ytdrönarna för CNN. Enligt ukrainska säkerhetskällor har drönarna förekommit i de senaste två attackerna mot Kertj-bron.

Satellitbild visar skadade ryska landstigningsfartyget Olenegorsky Gornyak.

Ökade attacker i Svarta havet

Ryska försvarsministeriet uppger att de avvärjt attacken och förstört två ytdrönare. En ukrainsk källa berättade för Reuters att Rysslands nekande är falskt.

– Fartyget har skadats allvarligt och kan inte utföra sina uppdrag i nuläget, uppgav en ukrainsk källa för Reuters.

– Alla ryska uttalanden om en avvärjd attack är fejk.

Fredagens attack mot fartyget är den senaste i de ökade spänningarna på Svarta havet. Och kriget till havs har intensifierats de senaste veckorna efter att Ryssland avbrutit spannmålsavtalet.

Ryska attacker mot hamnstäderna Odessa och Tjornomorsk har inträffat senaste veckorna där 60 000 ton spannmål ska ha förstörts.

Olenegorsky Gornyak.

Byggt på 70-talet

Fredagens attack är inte den första mot den strategiskt viktiga hamnen, varifrån två procent av världens oljeexport sker. Novorossijsk är också en viktig hamnbas för Moskva. Skadorna mot fartyget kan påverka understödet för de ryska styrkorna som strider i ockuperade södra Ukraina.

Det ryska fartyget Olenegorsky Gornyak är ett sovjetiskt fartyg byggt på 70-talet och används främst som landstigningsfartyg för att landsätta amfibiestyrkor nära kusten, men används också för att lasta av frakt vid hamnar.