Rustar vägen som ska hjälpa Sverige vid krig

Publicerad 2024-03-17

Vägen som ska rustas upp går 67 kilometer från norska Stjørdal till svenska gränsen.

Järn- och motorvägen in till Sverige från Norge är i uselt skick på sina håll.

Nu ska den förstärkas i ett stort trafikprojekt.

– Norge har ett fått ett särskilt ansvar för Sverige och Finland nu när båda länder är med i Nato, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram till VG.

Följ ämnen
Nato

Kriget i Ukraina och Natos två nya medlemmar innebär att Norge måste putsa på försörjningslinjerna.

– Ett oförutsägbart Ryssland och en Natoexpansion med Sverige och Finland har konsekvenser för norsk transport. Vi måste förstärka några delar i öster för att försäkra transporten av soldater och utrustning, säger norska transportministern Jon-Ivar Nygård till VG.

Norges  försvarsminister Bjørn Arild Gram.

Avgörande militära vägen

I och med Sverige och Finlands Natointräde ska försvarsmateriel och soldater kunna transporteras österut ifall alliansens nya medlemmar behöver förstärkning.

Men i dagsläget är flera vägar undermåliga. Bland annat ska järvägen på Ofotbanen mellan Narvik-Riksgränsen rustas upp och 400 miljoner norska kronor ska gå till att stärka prioriterade länsvägar.

Framförallt ligger en väg i fokus för norrmännen.

– E14 mot Sundsvall kommer vara en otroligt viktig väg rent militärt, säger försvarsministern Bjørn Arild Gram till tidningen.

Vägen, som börjar i norska Stjørdal och slutar i Sundsvall, har getts högsta prioritet i upprustningsprojektet, som ska presenteras i sin helhet på fredag.

Den 67 kilometer långa vägen till svenska gränsen är på sina håll smal och slingrig. Och rentav farlig på sträckan mellan Forra bro och Meråker, som är bland de mest olycksdrabbade.

E14 mellan Norge och Sundsvall är en viktig försörjningsled för Nato i händelse av krig.

Amerikansk försvarsmateriel i bergshallarna

Varför E14 är så pass viktig är på grund av vad som finns i Stjørndal.

I bergslager runt norska staden har USA under flera år förvarat försvarsmateriel. Ammunition, fordon och tung militärutrustning finns till användning i händelse av att Norge invaderas.

– Norge har ett fått ett särskilt ansvar för Sverige och Finland nu när båda länder är med i Nato. Det är oerhört viktigt för oss att vi är sammanlänkade när vi gör gemensamma försvarsplaner, säger försvarsministern till VG.

Följ ämnen i artikeln