Pehrson om Erdogan-dockan: ”Vi har yttrandefrihet i Sverige”

Publicerad 2023-01-16

VÄSTERÅS. Utrikesminister Tobias Billström (M) kallar aktionen med Erdogan-dockan för skamlös och ett sabotage mot den svenska Natoansökan.

Hans ministerkollega Johan Pehrson (L) försvarar i stället rätten att protestera.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige, man får säga vad man vill, säger han.

I torsdags hängde en upp och nervänd docka föreställande president Recep Tayyip Erdogan utanför stadshuset i Stockholm, en aktion som fick stora konsekvenser.

I morgon skulle talman Andreas Norlén vara på plats i Ankara för ett besök - men det ställdes in. Utrikesminister Tobias Billström anklagar aktionen för att riskera att försena Nato-processen. Han förstår att Turkiet reagerar, och hävdar att aktionen spelar Ryssland i händerna.

Johan Pehrson (L) håller med om att aktionen är smaklös, speciellt i ett land där vi har haft politiker som blivit mördade.

– Men vi har yttrandefrihet i Sverige, man får säga vad man vill. Jag försvarar rätten att protestera mot Erdogan i Sverige på samma sätt som jag försvarar rätten för Paludan att manifestera sina åsikter.

Johan Pehrson bakade pizzor i Västerås på måndagen.

Han besökte i dag en Aros pizzeria i Västerås - ett första stopp på hans praoturné där han ska besöka olika arbetsplatser och prata om läget på arbetsmarknaden. Samtidigt kom beskedet om att åklagare inte vill öppna någon förundersökning om den upphängda dockan.

– Liberalerna är tydliga med att även när det smärtar som mest, när yttrandefrihetens gränser testas, så är vi skyldiga att försvara det.

Tobias Billström fördömer i princip detta. Går han för långt?

– Signalen är obehaglig och smaklös. Tittar man och lyssnar Annie Lööf som nu ska sluta och berättar vad hon upplevt, man ska inte ägna sig åt det. Men det tar inte bort kraften i att protestera sig vare sig mot Erdogan på det sätt man vill eller Putin på det sätt man vill, eller för all del Johan Pehrson.

Han tycker att Sverige har förhållit sig bra till processen att gå med i Nato.

– Sverige har levererat i min uppfattning. Vi har sagt - både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson - att vår grundlag gäller. Där är det domstolsprövning och utlämningsbeslut som gäller.