Knarkexpert blir årets polishund

TT

Uppdaterad 2023-05-02 | Publicerad 2022-11-02

Schäfern Lundy har utsetts till årets polishund för sin förmåga att nosa rätt på vapen och knark. Här med husse Jimmy Larsson.

Sexåriga Lundy är expert på vapen och knark. Hennes skarpa nos ligger bakom gripandet av en misstänkt efter ett mord i Eskilstuna.

Schäferhunden Lundy får utmärkelsen årets polishund för sitt jobb med att bekämpa gängkriminaliteten i Eskilstuna. I somras nosade hon upp vapnet som användes vid en dödsskjutning på öppen gata i staden. Insatsen ledde till att polisen senare kunde gripa en misstänkt gärningsman, skriver Svenska kennelklubben i ett pressmeddelande.

Juryn skriver i sin motivering till priset att Lundy och hennes förare Jimmy Larsson visat en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika”. Hundföraren beskriver i pressmeddelandet att hunden älskar sitt jobb så mycket att hon ofta hittar knark även på sin fritid.

Utmärkelsen Årets polishund har delats ut sedan 1988 och i juryn sitter representanter för Svenska kennelklubben och polisen. Lundy och hennes husse kommer att få sitt pris på Stockholms hundmässa i december.