Här är SD-ledamoten som inte nobbas till Nobelfesten

Publicerad 2022-10-27

År ut och år in har Jimmie Åkesson fått se sig nobbad från Nobelfestligheterna.

Men en SD-ledamot kommer nu in på nåder – nytillträdde ordföranden för riksbanksfullmäktige.

– Det är lite dubbelmoral från Nobelstiftelsens sida om de bjuder in mig, säger SD-riksdagsmannen Bo Broman.

Ännu en gång har Jimmie Åkesson som enda partiledare nobbats av Nobelstiftelsen – och bjuds inte in till årets Nobelfest.

Men i pressmeddelandet som Nobelstiftelsen skickade ut fanns en talande mening, där man beskrev ett antal personer bakom ämbeten som av tradition alltid bjuds in till festligheterna.

Bland dem fanns statsministern, kulturministern och finansminister. Samt riksbanksfullmäktiges ordförande.

”De bjuds in i kraft av sina funktioner och oberoende av partitillhörighet”, skriver stiftelsen.

Bo Broman (SD).

”Känns väldigt konstigt”

Och på just den platsen sitter sedan en knapp vecka en sverigedemokrat – ekonomen Bo Broman.

– Jag började i skatteutskottet eftersom jag är ekonom, sedan kom jag in i justitieutskottet när vi möblerade om. Nu är jag riksbanksfullmäktiges ordförande, det känns jättekul, säger Bo Broman.

Någon inbjudan till Nobelfesten har ännu inte ramlat in i brevlådan, men av pressmeddelandet att döma är det bara en tidsfråga.

– Det känns ju väldigt konstigt att jag ska få en inbjudan när vår partiledare inte kommer att få någon. Gör de skillnad på olika sverigedemokrater? Jag vet inte hur man ska tolka det riktigt.

Även i år är SD:s partiledare Jimmie Åkesson inte bjuden till Nobelfesten.

Inte bestämt sig

Huruvida det blir frack på eller inte framåt december låter Bo Broman vara osagt.

– Nej, jag har inte bestämt mig utan funderar hur jag ska göra och kommer inte fatta ett definitivt beslut förrän jag har en inbjudan i min hand.

Bo Broman har inte pratat med Jimmie Åkesson om situationen. Det gjorde däremot Aftonbladet under onsdagen. Då framhärdade han att Nobelfesten inte är något han längtat efter.

– Jag visste inte att jag hade bett att få komma dit, sa SD-ledaren.

Förutom Jimmie Åkesson valde Nobelstiftelsen att inte bjuda in ambassadörerna för Ryssland och Belarus med anledning av Rysslands krig mot Ukraina.

”Nobelstiftelsens styrelse har i år inte sett någon anledning att ompröva sitt tidigare beslut att inte bjuda in Sverigedemokraternas partiledare till Nobelfestligheterna. Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism”, skrev Nobelstiftelsen om Jimmie Åkessons fortsatta roll som persona non grata.

Fotnot: Aftonbladet har utan framgång sökt Nobelstiftelsens presschef Rebecka Oxelström.