Utredaren: Mats Löfving har brustit i ledarskapet – bör få konsekvenser

Publicerad 2023-02-22

Utredningen av polisledningens hanterande av anklagelserna mot polischefen Mats Löfving är klar.

Den slår fast att han inte gjort fel när Linda Staaf anställdes – men anklagar honom för jäv i flera andra fall.

”Det var tungt att höra”, skriver Mats Löfving i ett mejl till Aftonbladet.

I dag presenterades resultatet av den utredning som granskat hur Polismyndigheten agerade efter anklagelserna mot polischefen Mats Löfving. En utredning som landat i att Löfving varit jävig vid minst fyra tillfällen.

– Jag tycker att det här ska få konsekvenser. Här måste rikspolischefen överväga skiljande från anställning eller skiljande från befattning som chef, säger utredaren Runar Viksten.

”Väl meriterad för tjänsten”

Utredningen omfattar dels flera polis­anmälningar mot Löfving gällande grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande mot Linda Staaf, underrättelse­chef vid NOA. Men även jävanklagelser i samband med tillsättningen av Staaf i februari 2015.

Nu visar utredningen att Staaf uppfyllde kraven för att tillträda som underrättelse­chef vid NOA. Bland annat konstaterar Viksten att Staaf uppfyllde kravprofilen för tjänsten.

Runar Viksten, polisens utredare.

– Hon har lämnat korrekta uppgifter och var väl meriterad för tjänsten.

Vidare menar han att Löfving inte var jävig i tillsättningen av Staaf. Dock råder det fortfarande oklarheter kring Löfving och Staafs relation.

– Jag får inte klart för mig när det förhållandet skulle ha inletts. Jag tror att det inleddes sommaren 2015.

I september 2016 höjde fick Staaf en löneökning på 8 250 kronor på beslut av Löfving.

Vad gäller Staafs löneförhöjning anser Viksten att den var rätt i sak, men att beslutet inte borde ha fattats av Löfving eftersom han var jävig.

– Det här kan man tycka är en kraftig lönehöjning. När man tittar på motiven handlar det om tre förhållanden: ändrade arbetsförhållanden, hon hade genomgått utbildning till polischef, lönestatistik talade för att hennes lön låg lågt. Hon låg lägst av samtliga enhetschefer på Noa. Med höjningen kom hon upp i ett genomsnitt för jämförbara tjänster.

Linda Staaf och Mats Löfving på en pressträff.

Jäv vid beslut om tjänstevapen

Staaf tilldelats ett tjänstevapen på beslut av Löfving sommaren 2020. Trots att frågan tidigare utretts två gånger – och båda gångerna landat i att Staaf inte var behörig att bära polisens tjänstevapen.

Men Vikstens slutsats ställer sig i emot de tidigare utredningarna.

– Hon uppfyller de krav för att inneha tjänstevapen. Däremot borde Löfving inte ha fattat beslut, och det på grund av jäv, säger Viksten.

Vidare tar Viksten upp polisanmälningarna mot Löfving.

– Den har sin upprinnelse i att två poliser pratar med varandra under en lunch. Den ena har hört av Linda att Mats har varit elak och slagit henne. Den andra tycker då att det ska anmälas. Den ursprungliga uppgiftslämnaren säger att denne nog missuppfattat. Det här leder till att åklagaren inte inleder förundersökning.

Vilket Viksten menar att han inte har några anmärkningar på och lyfter att det inte funnits något krav på vidare utredning.

Viksten har samma inställning till frågan om polisanmälningarna gällande bland annat tjänstefel och kvinnofridskränkning.

– Man ska komma ihåg att Löfving förnekade relation till Staaf. Staaf i sin tur ville inte göra någon sak av detta. I det läget anser jag att det inte var mycket mer att göra än att avskriva vidare handling.

Utredaren: Löfving bör avsättas

Viksten har även fått i uppdrag att utreda Löfving som chef. Han har därmed valt att intervjua flera medarbetare till Löfving.

– Jag har ingen entydig bild. Den är splittrad. I polismyndighetens policy står att man ska visa respekt, bidra till bra arbetsmiljö. Det sätter jag frågetecken kring, säger Viksten.

Avslutningsvis menar Viksten att den enda som har agerat klandervärt är Löfving. Han lyfter även att rikspolischef Anders Thornberg bör överväga att avsätta Löfving.

– Det handlar om att en hög polischef bryter mot grundlagsfästa principer.

Aftonbladet har sökt Löfving som valt att inte medverka på intervju. Genom polisens presstalesperson återkommer dock Löfving till Aftonbladet.

”Jag har just tagit del av Runar Vikstens presentation av sin rapport. Det var tungt att höra. Jag noterar att han slår fast att de beslut jag har fattat som rör Linda Staaf är sakligt och objektivt korrekta, men jag konstaterar också att han är kritisk mot mitt agerande som chef, inte minst kopplat till frågan om jäv. Med tanke på att det pågår en åklagarledd förundersökning, som i huvudsak rör samma frågor, har jag fått starka rekommendationer att i nuläget inte ge ytterligare kommentarer kring slutsatserna i rapporten”, skriver Löfving.