Var sjätte som får Ozempic har inte diabetes

Markus Botsjö/TT

Uppdaterad 2024-04-10 | Publicerad 2024-04-09

Diabetes- och bantningsmedicinen Ozempic från det danska företaget Novo Nordisk har fått företagets börsvärde att stiga över Danmarks hela BNP. Arkivbild.

Socialstyrelsen har kartlagt läkemedel som används för behandling av både diabetes och övervikt. Trots att Läkemedelsverket vädjat till läkare att bara skriva ut medicinen till diabetiker så görs vart sjätte uttag av personer utan diabetesdiagnos.

Uttagen som görs av personer utan diabetes ökar dessutom, visar en kartläggning av Socialstyrelsen. I den har man tittat på läkemedel som innehåller semaglutid, en grupp där Ozempic ingår, vilket Ekot i Sveriges Radio var först att rapportera om. Efterfrågan på Ozempic ökade rejält då det blev känt att kändisar i USA använde det.

I december 2023 uppmanade Läkemedelsverket Sveriges läkare att inte skriva ut diabetesmedicin för viktnedgång eftersom det ledde till brist på läkemedel för kroniskt sjuka patienter.

När det kommer till utskrivningar av medicinen utan subvention, alltså till patienter som inte lider av diabetes, så sticker regionerna Skåne och Gävleborg ut. Där skriver kliniker ut läkemedel med semaglutid i högre grad än vad som hämtas ut av patienter. Med andra ord får patienter, som inte bor i Skåne eller Gävleborg, läkemedlet utskrivet där men hämtar ut det i sin hemregion.

Kartläggningen visar att ett fåtal kliniker i Skåne står för hela 60 procent av samtliga förskrivningar utan subvention.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Ozempic är godkänt för viktminskning.

Följ ämnen i artikeln