Anställdas larm inifrån Chiquelle: Får ingen lön

Publicerad 2023-09-26

Arbetsförhållandena ska ha varit usla i Chiquelles flaggskeppsbutik i Mall of Scandinavia.

Anställda i Chiquelles flaggskeppsbutik i Mall of Scandinavia vittnar om att de jobbar ”under hemska arbetsförhållanden”.

Långa arbetspass utan raster, löner som aldrig når personalens konton och krav på obetald övertid.

– Ibland har det inte funnits toalettpapper. Då har man fått ta med hemifrån eller köpa med egna pengar, säger en före detta butiksanställd.

Klädjätten Chiquelle har beskrivits som en svensk framgångssaga – men anställda i butiken i Mall of Scandinavia vittnar om en verklighet långt ifrån den polerade ytan som visas upp i de stilrena flödena i företagets sociala medier.

– Jag har mått jättedåligt på den arbetsplatsen. Jag kände en sån lättnad när jag sa upp mig. Jag vill aldrig gå tillbaka dit, säger en tidigare anställd.

Får ingen lön: Droppen

Chiquelle grundades 2012 och företagets kläder blev populära på den skandinaviska marknaden genom bland annat samarbeten med influencers i sociala medier.

För snart två år sedan expanderande företaget från e-handel till fysisk butik.

Under öppningen av den 500 kvadratmeter stora flaggskeppsbutiken i Mall of Scandinavia i Solna köade kunder i flera timmar.

En tidigare anställd säger att de ibland arbetat ensamma i den 500 kvadratmeter stora butiken – utan att kunna ta rast.

Nu har flera butiksanställda valt att säga upp sig – efter att företaget inte betalat ut lön sedan juli i år.

– De har inte sagt varför vi inte får löner. Det är egentligen droppen. Det har varit kaos ända sen jag började jobba där, säger en av de anställda till Aftonbladet.

En annan anställd säger att problem med löneutbetalning har varit mer regel än undantag under hela hennes anställning.

– Lönen kommer ofta flera dagar för sent, vi får sällan lönespec och ofta har jag fått för lite lön utbetald. När jag sagt det till mina chefer har de sagt att det inte stämmer, så jag har bara fått acceptera att jag jobbat gratis.

”Elen stängdes av i veckor”

Bland annat säger flera av de anställda att de jobbat ensamma i den stora butiken, utan möjlighet att ta rast eller äta lunch.

– Man ställer upp, även fast de inte ställer upp för oss. Ibland har det inte ens funnits toalettpapper till oss anställda i butiken. Då har man fått köpa det på sitt eget kort eller ta med hemifrån.

I juli var Chiquelle skyldig fastighetsägaren 800 000 kronor i utebliven hyra.

Flera av de anställda berättar också att elen stängdes av i butiken i flera veckor under sommaren, eftersom räkningarna inte betalats till hyresvärden.

– Det blev helt becksvart i butiken en dag. Så då kunde vi inte jobba.

Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av har Rodamco Handel AB, som hyr ut lokalerna i Mall of Scandinavia, nu yrkat att Stockholms tingsrätt ska försätta Chiquelle i konkurs.

Anledningen är att Chiquelle är skyldig företaget drygt 800 000 kronor i hyra, uppger hyresvärden till tingsrättens konkursenhet i mitten av juli.

Chiquelles vd: Jobbar dag och natt

I ett mejl till Aftonbladet uppger Chiquelles vd och grundare Pouya Boland att orsaken till de uteblivna lönerna är att företaget är under rekonstruktion.

”Vi känner oss väldigt ledsna och tycker att detta är olyckligt. Vi gör allt vi kan för att rädda situationen genom samtal med bland annat externa parter, advokater, rekonstruktionsjurister, leverantörer och partners. Vi jobbar dag och natt med detta”.

Vidare skriver Boland att Chiquelle är ett i raden av alla företag som drabbats ekonomiskt på grund av pandemin och den ryska invasionen av Ukraina.

Nekar uppgifterna om missförhållanden

Vd:n nekar dock uppgifterna om missförhållanden för butiksanställda.

”Ingen av dessa anklagelser är korrekta. Vi arbetar enligt svensk lag. Vi har inte heller tagit emot något formellt klagomål från någon om dessa anklagelser – eftersom det inte finns någon grund i dem”, skriver han och fortsätter:

”Alla anställda har fått lönespecifikationerna och på grund av rekonstruktionsprocessen kommer lönerna att tas över av myndigheterna. Det finns ingen chans att någon anställd kommer att få mindre betalt, de kommer att få betalt ut exakt det belopp de har arbetat för, tyvärr med förseningar på grund av rekonstruktionsprocessen och likviditetsproblem”.

Följ ämnen i artikeln