Tonåring häktad för tre mord – nekar till brott

TT

Publicerad 2023-10-16

En person begärdes på måndagsmorgonen häktad för de tre morden.

En person, som enligt medieuppgifter är en 16-årig pojke, har häktats på sannolika skäl misstänkt för tre mord på två olika platser i Stockholmsområdet. Pojken förnekar brott.

Pojken är misstänkt för mord på två kvinnor som sköts till döds i Tullinge i Botkyrka under natten till fredag. Pojken misstänks också för mord på en 40-årig man som sköts ihjäl i Västberga i sydvästra Stockholm dagen före dubbelmordet i Tullinge, enligt Åklagarmyndigheten.

Pojken är också på sannolika skäl misstänkt för ett fall av grovt vapenbrott och två fall av försök till mord.

– Vi är nöjda med att domstolen håller med oss om de sannolika skälen och häktar honom för de här gärningarna, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare.

Han vill inte kommentera vilken roll pojken haft vid skjutningarna, om han exempelvis var skytten.

– Jag kan inte kommentera hans roll förutom att han är delaktig.

Nekar till brott

Häktningsförhandlingen ägde rum på måndagseftermiddagen. Pojken förnekar brott, säger hans advokat Zinar Budak till TT.

De har ännu inte bestämt om beslutet ska överklagas.

– Jag kommer att ta en kontakt med honom där vi ska gå igenom allt och sedan kommer vi att fatta beslut.

Domstolen har beslutat att den nu häktade pojkens identitet ska hemlighållas.

– Vi står bakom domstolens beslut. Det är för hur det ser ut i samhället nu och det som händer där. Det är säkerhetsfrågor utifrån den misstänkte och hans eventuella anhöriga, säger Mats Ihlbom.

Mamma och barn skadades

Det var under natten till torsdag i förra veckan som mannen sköts till döds i sitt hem i Västberga. I bostaden fanns en barnfamilj: mannen och en kvinna i 40-årsåldern och två barn under fem år. Även mamman i familjen skottskadades, samt ett av barnen. Skadorna på barnet har beskrivits som lindriga och det är oklart om det träffades av skotten.

Familjen uppges inte ha någon koppling till gängkriminalitet. Enligt SR Ekot och Expressen kan förklaringen till att de attackerades vara att de delar efternamn med en person som gärningsmännen ville åt.

I lördags anhölls ytterligare en person under 18 år misstänkt för mordet i Västberga. Dagens Nyheter skriver att den personen fortsatt är misstänkt men att han sitter frihetsberövad i ett annat ärende. Det ska vara anledningen till varför han inte har begärts häktad.

– Det finns olika förklaringar till varför han inte är frihetsberövad i detta ärendet, men misstankarna kvarstår, säger Mats Ihlbom som säger till TT att han inte utesluter fler gripanden framöver.

Flera barn hemma

Dagen efter, i en villa i Tullinge, sköts två kvinnor som var 20 och 60 år gamla, till döds. I huset fanns det vid skjutningen ytterligare fyra personer, tre barn och en vuxen. De ska ha klarat sig utan fysiska skador. På adressen är en man, som enligt uppgift inte har någon egen kriminell koppling, skriven. Han har via släktskap koppling till en person som varit involverad i Foxtrotkonflikten.

Rikspolischefen Anders Thornberg uppgav efter dubbelmordet att ”vi är skakade över brutaliteten och ser att våldets gränser fortsätter att flyttas fram”.

Även statsminister Ulf Kristersson kommenterade dådet.

– Det förefaller vara rena avrättningar, att någon tar sig in i en villa och skjuter ihjäl två kvinnor. Det är helt fasansfullt. Det understryker en utveckling vi har haft där gängen går på anhöriga och nära eller avlägset anhöriga, sade Kristersson till TT.

Följ ämnen i artikeln