Kreml försvarar polisinsats vid protester

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rysk polis griper en man under en protest i Moskva i helgen, som enligt organisationen White Counter samlade 60 000 människor.
Foto: Evgeny Feldman/AP/TT
Rysk polis griper en man under en protest i Moskva i helgen, som enligt organisationen White Counter samlade 60 000 människor.

Tusentals gripanden och rapporter om övervåld. Trots det anser styret i Ryssland att polisens agerande vid de omfattande protesterna i Moskva har varit berättigat.

– Vi anser att det handfasta handlandet av polisen för att tygla oroligheterna var fullkomligt rättfärdigat, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov under en presskonferens.

Sedan mitten av juli har tiotusentals ryssar intagit gatorna i flera stora städer i de största protester som landet skådat på sju år. Demonstranterna kräver fria val efter uteslutandet av flera oppositionella kandidater i nästa månads lokalval.

Men Kreml tar det hela med ro.

– Vi håller inte med dem som kallar det som sker för en politisk kris, säger Peskov.

President Vladimir Putin har ännu inte offentligt gett sina synpunkter på oroligheterna. Enligt Peskov har Putin koll på händelseförloppet, men har inte kommenterat eftersom att det "sker en mängd evenemang i Ryssland varje dag".

Nästan 2 000 personer har gripits sedan protesterna inleddes. Flera har skadats i upploppen, och rysk polis har kritiserats för att bland annat använda batonger mot demonstranter.

Publicerad:

LÄS VIDARE