Belyser kvinnofrågor i Afghanistan – prisas

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Najwa Alimi tilldelas Per Anger-priset 2019.
Foto: Zan Tv/Forum för levande historia/handout
Najwa Alimi tilldelas Per Anger-priset 2019.

Den afghanska journalisten Najwa Alimi – som specialiserar sig på kvinnors rättigheter och yttrandefrihetsfrågor i det krigshärjade hemlandet – är årets mottagare av Per Anger-priset.

25-åriga Alimi arbetar för den afghanska tv-kanalen Zan Tv, den enda tv-kanalen i landet som anställer kvinnliga journalister. Enligt motiveringen ifrågasätter hon den traditionella synen på kvinnor och män i Afghanistan med sitt eget liv som insats.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar journalisten hur hon hotas – och hur hon för inte så länge sedan blev beskjuten på gatan.

– Allmänt sett är Afghanistan en mycket farlig plats för journalister, och det gäller än mer för kvinnor. Och jag ägnar mig åt svårare och mer kontroversiella frågor än andra, som sociala problem och kvinnors rättigheter, så därför är jag särskilt utsatt, säger Alimi till tidningen, och larmar om att hon kommer behöva lämna hemlandet i det fall talibanerna kommer tillbaka till makten.

"Att i den miljön fortsätta kämpa för att kvinnor ska få synas och höras kräver ett stort mod. Najwa Alimi inger hopp för en ny generation av afghanska flickor och pojkar", säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia och ordförande i prisjuryn, i ett pressmeddelande.

Forum för levande historia delar årligen ut Per Anger-priset på uppdrag av regeringen, för att främja mänskliga rättigheter och demokrati, och en rad organisationer deltar i nomineringen.

Najwa Alimi tar emot priset i Stockholm den 17 oktober.

Publicerad:

LÄS VIDARE