Strandhäll ryter ifrån mot tumultet: Inte okej

Publicerad 2020-06-04

Filmer från Sergels Torg visar kaotiska scener när Black lives matter-demonstrationen bröts upp av coronaskäl.

Men polisen får stöd – av en tidigare S-topp.

”Det poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans”, skriver Annika Strandhäll på Twitter.

Tusentals personer gick i går ut på Stockholms gator för att visa solidaritet med den amerikanska Black lives matter-rörelsen, och protestera mot polisbrutalitet. George Floyd är den senaste i en tragisk följd av svarta personer som dödats i samband med polisingripanden i USA.

– Jag är här för att vi blir dödade hela tiden av ingen annan anledning än färgen på vår hud. Jag är trött på att slå på nyheterna och se svarta människor dödas hela tiden. Jag orkar inte med det här, sade 18-åriga Nya Smith, en av demonstranterna, till Aftonbladets TV-reporter.

Kaotiskt vid T-centralen

Stockholmspolisen hade gett tillstånd för gårdagens demonstration, men misstänkte redan från början att fler än de tillåtna 50 personerna skulle komma till Sergels torg.

Därför började polisen skingra folksamlingen redan innan demonstrationen formellt startat. Och det blev kaotiska scener utanför tunnelbanespärrarna vid T-centralen. Filmer visar hur polisen kastar iväg personer och barn ser ut att ha fått pepparsprej i ansiktet, vilket bland annat Rädda Barnens ungdomsförbund reagerat mot.

”15-åringar ska inte slängas i marken eller sprejas med pepparspray. Det finns inga ursäkter”, skriver föreningen på Facebook.

Strandhäll: Såg vad som hände

En som uttrycker förståelse för polisens agerande är Annika Strandhäll, tidigare statsråd och numera socialdemokratisk riksdagsledamot.

”Jag voterade i riksdagen idag och sedan hade jag ett zoom möte. Därefter skulle jag ta tunnelbanan från Sergels torg. Jag blev vittne till 1 000 pers där och poliser som försökte upprätthålla 50 gränsen. Det poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans”, skriver Annika Strandhäll på Twitter.

”Jag har full sympati för frustrationen som ledde fram till protesten men inte kring hur den urartade. Jag såg ju faktiskt vad som hände”, fortsätter Annika Strandhäll.

Polisen: Gått väldigt bra

Aftonbladet har sökt polisen angående händelserna vid T-centralen.

I går uppgav polisen att två personer gripits, bland annat för anstiftan till våldsamt upplopp. De sa då att ingen person kommit till skada.

– Med tanke på att det var så pass mycket personer ute på stan så tycker vi att det har gått väldigt bra. Ingen är skadad, varken polisen eller någon annan. Det tycker vi är en framgång, sammanfattade presstalespersonen Mats Eriksson i går.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen