Donald Trumps twittrande är inget skämt

Han twittrar om ”häxjakt”, kallar underrättelsetjänsten ”Nazityskland” och motståndare för ”puckon”, ”ohederliga” och ”lögnare”.

Donald Trump är som ett nättroll – fast med över 19 miljoner följare.

Därför måste vi ta det han skriver på allvar.

Hand upp alla som varit på kurs i ”sociala medier” och fått rådet ”tänk efter före innan du twittrar”.

Om Donald Trump fått det rådet har han gett blanka fan i det. Twitter är hans mest använda kommunikationskanal och inget ämne är för litet. Vi är många journalister världen över som funderat på hur det faktumet ska hanteras.

USA:s nästa president twittrar ilsket vid alla tider på dygnet och just nu följer 19,6 miljoner konton – säkert ännu fler människor – det han författar på 140 tecken.

”Skit i det”

Olika teorier har presenterats för hur vi medier ska förhålla oss till Trumps Twitterkonto.

”Skit i det” är ett populärt förslag. Tweetsen är planerade, en mediestrategi för att dra uppmärksamhet bort från andra, större, nyheter, som Trump inte vill ska få utrymme.

”Bli lite modern”, kanske förre utrikesministern Carl Bildt skulle säga, han som vid tillfällen vägrar intervjuer på annat sätt än via sitt Twitterkonto.

Praktiskt och transparent, förstås, när intervjuobjektet kan formulera sitt svar när och hur hen vill. Men inte särskilt demokratiskt, och i många fall omöjligt för den journalist som arbetar med källor, och vill göra en djupare intervju med följdfrågor.

Under gårdagen höll Donald Trump sin första presskonferens sedan presidentvalet den 8 november. Innan dess hade han nästan uteslutande kommunicerat via sociala medier eller presstalespersoner. Han berättade själv att han slutat med presskonferenser eftersom han varit missnöjd med hur medier rapporterat om honom.

Höll låda

Den som förväntade sig att han skulle bli mer ”presidentlik” lagom till installationen, som han själv lovat, blev snart motbevisad. Trump höll låda, struntade i manus, kallade tv-bolaget CNN ”fejkade nyheter” och struntade i att svara på de frågor han tyckte var ”odugliga”.

På sitt eget Twitterkonto kan Donald Trump själv sätta agendan, säga vad han vill när han vill och svara på frågor (när han känner för det).

En vandrande säkerhetsrisk när personen i fråga är världens mäktigaste och har tillgång till säkerhetsklassad underrättelseinformation dygnet runt. Men även för allierade måste ett Twitterstyre vara en ständig skräck. Jämför med när kongressen öppnade och den kaosartade omröstningen om att förändra etikkommittén var bland de första punkterna.

För politik i realtid

När Trump twittrade att de republikanska kongresskollegorna skulle prioritera annorlunda var det hans egna digitala partipiska som ven. Plötsligt gick omröstningen som Trump önskat, etikkommittén förblev oförändrad.

Sluta vara Donald Trumps nyttiga idiot, ignorera hans twittrande och börja fokusera på politiken, har flera amerikanska tyckare uppmanat. Det vore förstås bekvämt, men det är tyvärr helt omöjligt.

USA:s tillträdande president för sin politik i realtid på Twitter. Därför måste vi ta det han skriver på största allvar.

FÖLJ TRUMPS TWITTERFLÖDE