Uppror bland landets tandsköterskor: ”Ohållbart”

Publicerad 2023-03-20

Flera tusen tandsköterskor har ett uppror på sociala medier och kräver en omedelbar förändring. De vill se högre löner, skyddad titel, högre status och bättre arbetsvillkor. Extra arbete ska även innebära mer betalt.

– Lönen är låg och arbetsbelastningen blir bara högre och högre, säger initiativtagaren Anna Ekman-Brescia.

Landets tandsköterskor har gått samman och kräver högre ingångslön och mer betalt för att utföra extra uppgifter på delegering. De vill även ha högre status och skyddad titel.

Initiativtagaren, Anna Ekman-Brescia, har skapat en Facebook-grupp som nu har blivit en samlingspunkt för upproret. På kort tid har gruppen fått flera tusen medlemmar.

– Tandsköterskor från hela landet kämpar nu tillsammans. Ingångslönerna är väldigt låga och sedan står det stilla. Det finns ingen karriär att prata om.

Anna Ekman-Brescia jobbar själv som tandsköterska på Folktandvården i Falun. Hon tjänar 23 000 kronor i månaden innan skatt. Arbetsuppgifterna är många fler än det som står i arbetsinstruktionen, berättar hon.

– Lönen är låg och arbetsbelastningen blir bara högre och högre. Vi får mycket arbetsfördelat till oss. Det kan vara att ge bedövning, ta röntgenbilder och ha egna patienter. Vi gör mycket mer än det som står på pappret.

Inflationen med höjda priser skapar ett pressat ekonomiskt läge för många, något som även Anna upplever. Efter skatt får hon ut 17 500 kronor, pengar som knappt räcker till.

– Jag är som tur inte ensamstående, jag har en man som jag delar mina utgifter med. Min lön räcker knappt till min halva av utgifterna. Jag skulle aldrig klara mig själv, säger hon.

Varannan tandsköterska vill byta jobb

För att få jobba som tandsköterska krävs en yrkesutbildning som är 1,5 år lång. Men 55 procent har funderat på att byta arbetsgivare det senaste året. Missnöje med lönen, hög arbetsbelastning och brist på uppskattning, det är orsakerna till att tandsköterskor överväger att byta jobb, visar en undersökning av Vision.

Den lägsta lönen har tandsköterskorna i Gävleborg. Deras snittlön ligger på 26 336 kronor.

Nathalie Dahlöf har jobbat som tandsköterska på Folktandvården i Gävleborg sedan 2018. Hennes lön ligger på 23 300 kronor, ingångslönen var 20 700 kronor för henne. På fem år har alltså hennes lön höjts med 2 600 kronor.

– Jag får runt 17 000 kronor efter skatt. Det räcker absolut inte, jag är dessutom en ensamstående mamma med tre barn.

För att klara sig ekonomiskt jobbar Nathalie extra på ett konditori.

– Vissa perioder har jag haft två olika extrajobb och jobbat sju dagar i veckan.

Just nu är Nathalie mammaledig, tanken är att hon ska återvända till arbetet om några månader men hon letar efter ett annat jobb.

– Det är otroligt stressigt, folk brukar fråga hur jag orkar jobba så mycket. Men jag har inget val.

Även Anna Ekman-Brescia överväger att lämna yrket.

– Det är ohållbart, jag kommer inte att ha råd att jobba kvar även om jag skulle vilja det. Om det inte blir någon skillnad med löneupproret så kommer jag inte jobba kvar, säger hon.

Nathalie Dahlöf jobbar extra för att klara sig ekonomiskt.