Södersjukhuset går upp i stabsläge

Publicerad 2022-12-13

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge på grund av belastad vård.

Det beror på den ökande smittspridningen av RS-virus, covid-19 och influensa.

”Infektionssäsongen har drabbat regionen hårt och vården är kraftigt belastad”, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Södersjukhuset i Stockholm går upp i stabsläge och stoppar alla planerade operationer som kräver vårdplats. Detta på grund av vården är belastad på grund av tilltagande spridning av RS-virus, ökat antal fall av covid-19 och influensa.

”Infektionssäsongen har drabbat regionen hårt och vården är kraftigt belastad" skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Södersjukhuset.

Södersjukhuset hade under tisdagsmorgonen mer än 20 procent överbeläggningar, vilket motsvarar fler än hundra patienter, står det i ett pressmeddelande.

På grund av situationen har man tillfälligt styrt om ambulanserna till Huddinge sjukhus.

Lokal särskild sjukvårdsledning, LSSL, på sjukhuset följer situationen och samverkar med regionledningen och andra sjukhus.

Det är inte bara sjukvården i Stockholm som har påverkats av infektionssäsongen. Region Jämtland Härjedalen har också fattat beslut om att gå upp i stabsläge på grund av de olika influensorna.

I Uppsala har regionens smittskyddsläkare skärpt rekommendationer på grund av spridningen av RS-viruset.

– Vi har nu en allvarlig situation i Uppsala län och vi vädjar nu till länets invånare att göra vad man kan för att skydda de små barnen och begränsa smittspridningen, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd i ett pressmeddelande.

Överläkaren: ”Blir en utmaning”

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, säger i Aftonbladets sändning att man är överraskad över att situationen blivit värre så fort.

– Vi har tre influensor samtidigt, vanlig influensa, RS-virus och covid. Det har kommit mer överraskande än vad vi väntat oss, säger han.

Inför den stundande julfirandet senare den här månaden uppmanar han människor som är sjuka att inte befinna sig bland folk.

– Är man frisk ska man se till att träffa nära och kära, men är man inte frisk tycker jag att man ska stanna hemma, säger Johan Styrud.

Enligt honom kommer den kommande tiden bli påfrestande för vården.

– Det gäller att vara så smart i planeringen som möjligt. Vi har lärt oss mycket av pandemin men det kommer bli en utmaning, säger han.

Följ ämnen i artikeln