Andersson nära tårar efter Hamasanklagelse

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-11-15

Det finns en terrorromantik inom delar av S enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

Han hänvisar bland annat till riksdagsledamoten Jamal El-Haj.

– Det här är ovärdigt en statsminister, säger S-ledaren Magdalena Andersson som reagerar kraftigt på uttalandet.

Partiledarnas debatt om EU-politik i riksdagen på tisdagen kom i mycket i stället att handla om Israel och Gaza.

Enligt Ulf Kristersson finns det ”en terrorromantik” inom delar av Socialdemokraterna. Som exempel tar han upp att riksdagsledamoten Jamal El-Haj deltog på en konferens i Malmö tidigare i år, där även Hamasföreträdare uppges ha deltagit.

Jamal El-Haj har kritiserats skarpt för deltagandet i juni som har lett till att han fått pausa uppdrag i riksdagen.

”Oroväckande tecken”

– Den person som Magdalena Andersson säger har vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas var där och deltog, är inte det uppseendeväckande, säger Ulf Kristersson.

Han utvecklar resonemanget efter debatten med att han anser att det har funnits ”oroväckande tecken” inom Socialdemokraterna.

– Vi har sett en svajighet när det kommer till att skilja på legitima synpunkter på vad som händer i Mellanöstern och på ett hyllande av Hamas aktiviteter i Sverige, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det finns ett renhållningsarbete att göra där. Jag har stor respekt för att man kan tycka olika om konflikten i Mellanöstern, men det här får farliga konsekvenser i form av antisemitism i Sverige.

Utspelet från Ulf Kristersson får S-ledaren Magdalena Andersson att reagera kraftigt i debatten.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker? Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer. I det här fruktansvärda kriget. Du menar att han är en terrorromantiker som står bakom Hamas, det är en fruktansvärd anklagelse, säger hon med gråt i rösten.

”Inte mogen”

Efter debatten säger Magdalena Andersson att hon är besviken på Ulf Kristersson, som hon tycker splittrar Sverige.

– Ulf Kristerssons agerande i den här partiledardebatten är ett lågvattenmärke för en svensk statsminister. Vi är i ett läge där vi behöver en statsminister som dämpar spänningarna i vårt land, som enar oss alla oavsett bakgrund, om vi är judar, muslimer eller svensk-palestinier, säger hon.

Enligt Magdalena Andersson är Ulf Kristersson ”inte mogen den uppgiften”.

Hon säger vidare att det inte finns någon grund för påståendet om terrorromantik i S.

– Att en riksdagsledamot pekas ut som terrorromantiker av statsministern, det är något helt unikt. Samtidigt som samma person är personligen hårt drabbad av våldet i Gaza.

Även andra partiledare lyfter Israel och Gaza. Nooshi Dadgostar (V) kräver att regeringen ska ställa sig bakom ett eldupphör i Gaza.

Ebba Busch (KD) riktar sig till alla drabbade.

– Jag vill också passa på att uttrycka min sorg över alla de som mist sitt liv till följd av Hamas och Israelkonflikten, till palestinier i Sverige, till El-Hajs familj och släkt som mist sitt liv.

– Det här är en fruktansvärt sorg och tragedi, men man måste hålla rent i egna led och se till att den moderna antisemtismen som nu flödar på gator och torg får ett tydligare fördömande även inom vänsterled, säger hon.

Följ ämnen i artikeln