Rapporter om explosioner i flera ukrainska städer

Publicerad 2022-10-22

På morgonen började flyglarm ljuda över Ukraina.

Explosioner har rapporteras från bland annat Kiev, Lviv och Odessa.

Enligt Ukrainas statliga elbolag ska attackerna vara värre än de som kom mellan den 10 och 12 oktober, setts till hur stora skador de medfört på elnätet.

Följ ämnen
Ukraina

Rapporter har kommit in om explosioner under natten i flera ukrainska städer, bland annat Kiev, Nikopol och Rivne, Lviv och Odessa och flyglarm ljuder över hela Ukraina, utom på Krim.

Raketbeskjutningen har bekräftats av Ukrainas regering och beskrivs som massiva. De har träffat kritiskt infrastruktur över hela Ukraina under morgonen.

Attackerna ska vara värre än de som utfördes mellan den 10 och 12 oktober enligt ukrainska myndigheter. Det uppger det statliga ukrainska elbolaget i ett inlägg på Facebook.

De har tvingats stänga av strömmen i Kyiv, Chernihiv, Cherkasy, Zhytomyr, Sumy, Kharkiv, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhya och Kirovohrad.

Stora skador

Innan personal kan komma på plats för att reparera elnätet måste ukrainska styrkor städa undan efter attackerna, så att det är säkert att komma fram.

I Nikopol ska fler än 20 byggnader och flera gaspipelines ska ha skadats. Ryska styrkor ska ha använt tungt artilleri, rapporterar Kyiv Independent

Guvenören i Dnipropetrovsk Oblast - där Nikopol ligger - Valentyn Reznichenko beskriver attackerna med flera bilder i ett inlägg på Telegram och skriver att ”tidigare har inte attackerna påverkat befolkningen”.

Något som ändrats i och med morgonens attacker.