Tidigare vice president gripen i Ecuador

Publicerad 2024-04-06

Mexikos president har meddelat att man omedelbart kommer bryta de diplomatiska relationerna till Ecuador.

Det efter att ecuadoriansk polis stormat Mexikos ambassad i Quito, där de grep en tidigare vice president – som dömts för mutbrott.

Polisen i Ecuador bröt sig in i den mexikanska ambassaden i Quito under fredagen och grep den tidigare ecuadorianska vice presidenten Jorge Glas, rapporterar AP.

Polisräden gjordes bara timmar efter att Jorge Glas beviljats politisk asyl i Mexiko. Glas dömdes 2017 till sex års fängelse i Ecuador för mutbrott och korruption. Han flydde till mexikanska ambassaden i december vid en villkorlig frigivning där han nu hållit sig fram tills nu.

Ecuador: Missbrukat sin makt

Tungt beväpnad militär var närvarande vid gripandet av Glas, skriver Reuters. Mexikos president Andrés Manuel López Obrador ha reagerat starkt och meddelat att landet omedelbart kommer bryta de diplomatiska relationerna till Ecuador.

Ecuador å andra sidan hävdar att Mexikos asylbeviljande var olagligt. De anklagar Mexiko för att ha missbrukat immuniteten och privilegierna som diplomater innehar.

Det har rått kylig stämning mellan länderna ett tag. Mexikos president gjorde ett uttalande om att det var mycket olyckligt att Daniel Noboa vann det senaste presidentvalet i Ecuador.