Genombrott med ukrainska pansarfordon förbi ryska draktänder

Publicerad 2023-09-21

Ukrainska pansarfordon har för första gången brutit igenom en tungt befäst rysk försvarslinje med stridsvagnsdiken och så kallade draktänder.

– Det här är en anmärkningsvärd utveckling, anser militäranalytikern Rob Lee.

Längs fronten i Ukraina har den ryska armén byggt upp tre försvarslinjer. Längs den första linjen finns stora mängder minor.

Därefter kommer två så kallade Surovikin-linjer – uppkallade efter den ryske ”General Armageddon”, Sergej Surovikin – med milslånga stridsvagnsdiken och trekantiga betongklumpar som kallas draktänder.

General Sergej Surovikin var från oktober 2022 till januari 2023 befälhavare över de ryska styrkorna i de ockuperade delarna av Ukraina.

I slutet av augusti kom de första rapporterna om att ukrainska soldater tagit sig förbi den första Surovikinlinjen, och befann sig vid byn Verbove, öster om byn Robotyne.

Nu har även några ukrainska tyngre fordon – pansarfordon av typen Stryker och pansarbandvagnar av typen Marder – tagit sig igenom den första Surovikinlinjen, rapporterar den exilryska Telegram-kanalen Agentstvo med hänvisning till militäranalytiker som kontinuerligt granskar satellitbilder och filmer från fronten.

– Ukrainska styrkor har vidgat genombrottet i linjerna de senaste veckorna och kan vara på väg att förbereda en ny framstöt, skriver George Barros, analytiker vid Institute for the Study of War, på sitt X-konto.

Pansarbandvagn av typen Marder. Bilden togs 2012.

”Ryska linjerna har inte kollapsat”

Emil Kastehelmi, open source intelligence-analytiker vid finländska Black Bird Group.

Emil Kastehelmi, open source intelligence-analytiker vid finländska Black Bird Group, säger till Aftonbladet:

– Ukrainarna har tagit sig igenom den första Surovikin-linjen med tunga fordon. Det betyder att de kan operera bortom anti-stridsvagnshindren. Men de har bara brutit genom en liten del av den första Surovikin-linjen med några få fordon, de ryska linjerna har inte kollapsat, säger Kastehelmi.

Genombrottet för pansarfordonen har skett nära byn Verbove i Zaporizjzja-området, som ukrainska soldater alltså redan nått till fots.

Fortsatt långsam framryckning

Nästa mål för ukrainarna, den andra och sista Surovikin-linjen, ligger omkring sju kilometer bort, enligt Kastehelmi.

– Men de kan inte bara köra rakt fram, de måste skydda sina flanker från ryska attacker. Så det kommer att kräva mycket insatser innan de når den andra Surovikin-linjen, säger han.

Satellitbild av Surovikin-linjen vid byn Verbove.

Emil Kastehelmi konstaterar att ett genombrott för ukrainska pansarforden har skett, men tror inte att det förändrar spelplanen i ett slag:

– Ukrainarna måste fortfarande långsamt mala sig framåt. Det kommer att bli hårda strider i varje by de försöker inta. Troligtvis kommer den ukrainska framryckningen att gå lika långsamt som vi sett de senaste månaderna, säger Kastehelmi.

Exempel på de ryska befästningar som byggts längs fronten.