Söker EU-stöd för ökad militär rörlighet

TT

Publicerad 2023-09-22

Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, bland annat upprustning av E22 och E4, för en ansökan om EU-stöd. Arkivbild.

För att snabbt kunna förflytta soldater och materiel i händelse av kris eller krig har regeringen beslutat att ansöka om EU-stöd till elva stora infrastrukturprojekt i Sverige.

”Att snabbt och säkert kunna flytta både soldater och materiel i händelse av kris eller krig är centralt för vår militära förmåga. Därför är det viktigt att kunna förstärka infrastruktur och vidta andra nödvändiga åtgärder så att den militära rörligheten kan öka”, säger försvarsminister Pål Jonsson (M) i ett pressmeddelande.

Regeringen har valt ut elva svenska infrastrukturprojekt, som EU-kommissionen under hösten ska utvärdera tillsammans med projektansökningar från andra länder.

De elva svenska projekten ansöker om bidrag för omkring 245 miljoner euro. Det handlar bland annat om åtgärder för att öka kapaciteten för godstransporter på Malmbanan, upprustning av delsträckor på E22 och E4 samt nya dubbelspår för godstrafik på sträckan Hallsberg–Stenkumla.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) framhåller att dessa projekt utöver att utgöra viktiga pusselbitar för det svenska transportsystemet också kan vara viktiga för att kunna uppfylla Sveriges internationella åtaganden framöver, både gentemot EU och utifrån det kommande Natomedlemskapet.

Följ ämnen i artikeln