Flicka i fyraårsåldern död efter mystiska fallet – mord utreds

Publicerad 2023-10-17

En flicka i fyraårsåldern dog i det mystiska magsjukefallet i Söderhamn, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Ett barn i tvåårsåldern och två vuxna vårdas fortfarande i allvarligt tillstånd och har flyttats till sjukhus i Stockholm och Uppsala.

Polisen skärpte på tisdagen brottsrubriceringen till mord.

Kartbild över Söderhamn.

Vid lunchtid på söndagen togs fyra personer från Söderhamn, två vuxna och två barn, in gemensamt för vård vid sjukhuset i Hudiksvall. På måndagen bekräftade polisen att ett av barnen dog och att de övriga tre fick fortsatt vård.

En förundersökning om vållande till annans död och vållande till kroppsskada inleddes redan i söndags. På tisdagen skärptes brottsrubriceringen till mord.

”Polisen misstänker att någon form av yttre påverkan är anledningen till att dessa fyra personer har hamnat i det tillstånd som gjorde att de tvingades söka vård”, skriver polisen på sin hemsida.

Det finns ingen gripen eller misstänkt i utredningen.

Region Gävleborg uppgav på måndagen att de fyra personerna sökte vård med ”allvarliga magsjukesymtom”.

– Vi vet i nuläget inte vad det är som orsakat insjuknandet men vi utreder detta. Det finns inget som tyder på att det kan smitta, sa Johnny Hillgren, verksamhetschef för anestesi i regionen.

Uppgifter: Flicka dog

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det en flicka i fyraårsåldern som dog.

De övriga drabbade är ett barn i tvåårsåldern, en vuxen kvinna och en vuxen man. De får nu specialistvård på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska i Stockholm. Enligt Aftonbladets uppgifter är de fortfarande i ett mycket allvarligt tillstånd och har inte kunnat förhöras.

Minst en av de fyra kunde dock prata med läkarna vid ankomst till sjukhuset i Hudiksvall i söndags, enligt uppgift till Aftonbladet. Då riktades fokus mot en restaurang som spärrades av, men under måndagen uppgav polisen att måltiden avskrivits som en möjlig orsak.

Det slutsatsen drogs, enligt Aftonbladets uppgifter, efter att det bekräftats att bara vissa – och inte alla fyra – hade ätit mat från restaurangen.

Flera undersökningar

Fallet är fortfarande en gåta för myndigheterna. Flera platser har undersökts, bland annat de fyra personernas bostad. På sjukhuset togs även prover för förhöjda strålvärden hos de drabbade, men inga sådana kunde uppmätas, enligt Aftonbladets uppgifter.

Polisen och läkarna väntar nu på resultatet av en rättsmedicinsk undersökning.

Smittskyddet i Region Gävleborg arbetar också med fallet.

– Vi är inkopplade till det här ärendet, men det har inte kommit in fler larm. Vi har bildat en grupp som arbetar med den här händelsen, sa smittskyddsläkare Shah Jalal på måndagen.

Under tisdagsmorgonen meddelade polisen att händelsen nu utreds som mord.