Jomshof: Militärhjälp till polisen ska in i Tidö 2.0

Publicerad 2023-09-28

Richard Jomshof (SD)

SD-toppen Richard Jomshof välkomnar S-utspelet om att kunna sätta in militär i bekämpningen mot våldsvågen.

Men utspelet kommer för sent, anser han, och målet är att först övertyga regeringspartierna och få in frågan i det nya Tidöavtalet som nu ska förhandlas.

– Jag personligen tycker att det borde spelas in och jag har också framfört det internt, att vi borde trycka på det, säger Richard Jomshof till Aftonbladet.

Den tilltagande våldsspiralen har väckt häftiga reaktioner i politiska led. Tidigare har Aftonbladet kunnat rapportera att Socialdemokraterna nu kräver att militär ska kunna användas i bekämpningen mot våldet.

Tanken om att svensk polis ska kunna tillkalla hjälp från Försvarsmakten, till exempel för uppdrag om att patrullera eller utföra vakttjänster har sedan tidigare vid olika tillfällen lyfts fram av Sverigedemokraterna.

Richard Jomshof, SD:s ordförande i riksdagens justitieutskott, välkomnar S-utspelet.

– Spontant tycker jag det är bra att fler partier börjar landa på vår planhalva, att man verkar tycka att de förslag vi lagt tidigare är en bra och framkomlig väg. Samtidigt känner jag att det här hade kunnat göras för så länge sedan.

– Vi har lagt fram en lång rad förslag sedan vi kom in i riksdagen. Allt ifrån straffskärpningar till att sätta in militär i de fall som det är befogat men det har varit konsekvent nej. Vi hade kunnat ha det på plats i dag om man hade lyssnat på oss tidigare.

Men inom Tidösamarbetet är frågan långt ifrån avgjord och någon samstämmighet finns ännu inte. Försvarsminister Pål Jonson (M) sa på torsdagen till Aftonbladet att det inte är aktuellt att använda Försvarsmaktens resurser i bekämpningen mot gängkriminaliteten.

Arkivbild.

”Viktigt att vi ger polisen en bred verktygslåda”

Richard Jomshof anser att frågan måste lyftas i de förhandlingar som nu väntar när Tidöavtalet ska omförhandlas. Han vill få in det som en punkt i det nya avtalet med regeringen.

– Jag personligen tycker att det är en sådan sak som definitivt skulle kunna finnas där. Ytterst är det polisen själv som bestämmer vilken sorts verktyg man ska använda, men det är viktigt att vi ger polisen en väldigt bred verktygslåda och att de har möjlighet att använda det vid behov och då är det brådskande att det tas med redan nu.

– Jag personligen tycker att det borde spelas in och jag har också framfört det internt, att vi borde trycka på det.

Richard Jomshof säger att han har goda förhoppningar om att kunna övervinna partierna inom regeringssamarbetet. Han är tydlig med att påpeka att polisen ska sitta på beslutsfattandet om man vill tillkalla militära resurser, exempelvis från militärpolisen.

– Polisen ska kunna kalla in extrapersonal. Det är befogat, för vi befinner oss i en riktig krissituation nu.

Han pekar också på att flera ledamöter för Moderaterna tidigare har gjort utspel i liknande riktning som SD:s förslag om att sätta in militär vid behov.

– Vi måste titta på det. Det är en otroligt allvarlig situation vi befinner oss i. Polisen går på knäna och man lånar in resurser från andra regioner vilket gör att andra delar av polisens arbete blir lidande. Vi har problem med mängdbrottslighet som bortprioriteras.

– Det borde finnas relativt goda förutsättningar för att driva igenom det. Det är ändå en förhandlingsfråga.

Magdalena Andersson, Socialdemokraternas partiledare.