Lex Maria-anmälan i "Lilla hjärtat"-fallet

TT

Uppdaterad 2021-06-05 | Publicerad 2021-01-04

Tingsrätten dömde i augusti mamman till den treåriga flickan, även kallad "Lilla hjärtat"' till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död, grovt brott, samt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Arkivbild.

Psykiatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har gjort en lex Maria-anmälan efter att en internutredning visat att pappan i det så kallade "Lilla hjärtat"-fallet borde ha vårdats på sjukhus, rapporterar SVT.

Fallet med den treåriga flickans död fick stor uppmärksamhet förra året. Flickan hittades död i en lägenhet i Norrköping den 30 januari. Ett par veckor senare, den 16 februari, hittades pappan död i häktet.

Enligt SVT skriver chefsläkare Erik Stenkvist i anmälan att ”vården kunnat samordnas på ett bättre sätt och att med medicinskt övervakad abstinensvård i heldygnsvård på sjukhus hade vårdförloppets utgång kunnat bli ett annat”.

Häktespersonalen har sedan tidigare friats från misstankar om tjänstefel av både Kriminalvårdens och polisens utredningar.

Flickans mamma dömdes i augusti i fjol till ett år och nio månaders fängelse för vållande till annans död.

Följ ämnen i artikeln