”Fuskdebatten slår hårt mot de verkligt behövande”

Publicerad 2013-02-09

"Sådana som du borde inte finnas".

Det fick en rullstolsbunden man höra ute på gatan i Stockholm.

– Fuskdebatten gör att funktionshindrade känner sig ifrågasatta, säger Cecilia Blanck, verksamhetschefen på assistanskooperativet JAG.

Cecilia Blanck.

Jag står för Jämlikhet, assistans och gemenskap. Det är en ideell riksförening och samtidigt, genom sitt brukarkooperativ, Sveriges största privata anordnare av personlig assistans som inte ägs av riskkapitalister.

Verksamhetschefen Cecilia Blanck säger att hon blir förbannad när hon läser om bidragsfuskare.

Ilska och oro

– Först tänker jag på hur någon kan vara så samvetslös. Sen börjar man oroa sig för vad det kommer att innebära för de personer som verkligen behöver hjälp, säger Cecilia Blanck.

Vem som helst kan ta ett felsteg ut på gatan och hamna i rullstol. Assistansersättning är inget särintresse. Det är en socialförmån som finns för hela befolkningen. Därför är det olyckligt att ilskan mot bidragsfuskarna även spiller över mot de personer som faktiskt behöver hjälp, menar hon.

"Tangerar näthatsdebatten"

 – De värsta uttalanden mot personer med funktionsnedsättning tangerar näthatsdebatten, säger Cecilia Blanck som är godman åt sin bror Magnus Andén som själv är ordförande i Jag:s styrelse.

Tonen har blivit hårdare på senare år. I slutet av förra året väckte fackförbundets SACO:s samhällspolitiske chef, Gunnar Wetterberg frågan om det är rimligt att samhället bekostar assistans dygnet runt. Istället föreslog han gruppboende som alternativ.

– Och han är inte ensam. Flera personer har börjat ifrågasätta om människor med funktionshinder ska leva samma liv som andra.

Kontrollerna måste bli bättre

Assistansreformen är viktig att bevara. Därför måste Försäkringskassan bli bättre på att avslöja bedragarna, menar Blanck.

– De får helt enkelt förbättra sina kontroller och sen sätta dit fuskarna så att det sjunger om det, säger hon.