”Polens Kapten Klänning” åtalas för grovt koppleri i Sverige

Uppdaterad 2015-03-02 | Publicerad 2015-03-01

Mannen misstänks tillsammans med två kumpaner för grovt koppleri.

En känd polsk advokat har tillsammans med två kumpaner häktats och åtalats i Sverige för grovt koppleri med 15 kvinnor inblandade.

Poliser som utrett fallet kallar mannen ”Polens svar på Kapten Klänning”.

– Vad jag förstår så har mannen varit starkt engagerad för brottsoffer i sitt hemland, säger kammaråklagare Lars Ågren.

Mannen som är i 50-årsåldern har engagerat sig i en polsk brottsofferorganisation och varit rådgivare åt flera ministrar i Polen.

På fredagen åtalades han för grovt koppleri vid Södertörns tingsrätt.

Brotten uppdagades när en ung kvinna i juli förra året lyckades rymma från en villa i ett sommarstugeområde söder om Stockholm där hon förvarades av kopplarna. Hon stoppade en bil vars förare hjälpte henne att kontakta polisen.

Avlyssnade misstänkta

Kvinnan sade sig först ha blivit lurad till Sverige med löfte om att få jobb som städerska. När polisen hittade poseringsbilder på henne på nätet ändrade hon sig och sade att hon anställts som ”sällskapsdam”.

Polisen inledde en spaningsinsats och övervakade och avlyssnade de misstänkta. Det förekom sexhandel i såväl Huddingevillan som i en lägenhet i Södertälje och vid hembesök hos kunder. De tre misstänkta frihetsberövades i slutet av augusti. Totalt misstänks 15 kvinnor ha utnyttjats i kopplerihärvan.

Har både erkänt och förnekat

Advokaten är en kändis i Polen och rättegången i Södertörns tingsrätt kommer att hårdbevakas av polska medier.

– Vad jag förstår så har mannen varit starkt engagerad för brottsoffer i sitt hemland. Han har bland annat jobbat för att tillvarata målsägares juridiska rättigheter, säger kammaråklagare Lars Ågren.

Hans karriär i Polen fick dock ett abrupt slut när han ertappades med att förmedla illegala adoptioner.

Sedan dess har han enligt åtalet ägnat sig åt att rekrytera unga polska kvinnor för sexhandel och lagt ut bilder på dem på prostitutionssajter.

Åtalet omfattar koppleri i Warszawa, Södertälje och Huddinge och har inbringat totalt 2,2 miljoner kronor, varav 1,6 miljoner i Sverige.

Den före detta brottsofferadvokaten har både erkänt och förnekat brott.

– Han har ändrat sig flera gånger, det är svårt att säga vad hans inställning till anklagelserna egentligen är, säger kammaråklagare Lars Ågren.

Den misstänkte mannens advokat säger att han inte vill kommentera åtalet.

Såldes som 17-åring

Sex misstänkta sexköpare mellan 20 och 50 år åtalas i samma mål för köp av sexuell tjänst.

Advokat Ingela Hessius är målsägarbiträde åt 7 av de 15 kvinnorna.

– Det här är unga kvinnor som farit illa tidigt i livet. En av dem började säljas när hon var bara 17 år. De är märkta av ett hårt liv och är ovilliga att berätta om sin bakgrund, som de skäms över, säger Hessius.

Rättegången inleds i Södertörns tingsrätt den 11 mars och beräknas pågå i drygt en månad.

Följ ämnen i artikeln