Vita hjälmarna riskerar sina liv för att rädda andra

Uppdaterad 2015-02-24 | Publicerad 2015-02-22

Deras mål är att rädda så många liv som möjligt i krigets Syrien.

Efter bomberna har fallit rycker de frivilliga ”Vita hjälmarna”.

– Vi kan bara lindra vårt folks lidande, bara ni i det internationella samfundet kan stoppa det, säger ledaren Raed Saleh.

Familjen räddades ur sitt sönderbombade hus i Aleppo av frivilliggruppen Vita hjälmarna men en av kvinnorna var tröstlös. Hennes två veckor gamla son fanns fortfarande kvar i resterna av huset.

Efter elva timmar lyckades den frivillige räddningsarbetaren Khaled Farah dra ut pojken som klarade sig.

”Bombningarna tar inga pauser”

I ett videoklipp som spreds över världen i fjol berättar han själv om det dramatiska ögonblicket:

– Kan du förstå att den här lilla pojken överlevde efter att hans hus träffats av en oljefatbomb och tre våningar har rasat ner över honom? Den här pojken var starkare än bomberna, säger Khaled Farah i klippet.

Och säger att han inte har kunnat träffa pojken sedan räddningen.

– Bombningarna tar inga pauser, säger han.

Han är en av mer än 2 200 män och kvinnor i Syrien som gått med i gruppen Vita hjälmarna, eller Syriens civilförsvar. De är frivilliga som övergett sina jobb som målare, ingenjörer eller studenter för att utan lön eller vapen riskerar sina egna liv för att rädda andras.

Under lördagen uppges syriska regimstyrkor ha bombat Aleppo och då ska en 80-årig kvinna ha blivit fången i sitt söndersprängda hem. Efter flera timmars arbete lyckades Vithjälmarna rädda henne.

Sedan 2013 har de räddat över 12 500 liv över hela Syrien, enligt sina egna beräkningar, skriver New York Times.

Minst 80 av dem har själva fått sätta livet till.

Över 200 000 civila har dött

Ofta rycker de in efter att ett område drabbats av en flygattack och är redan inne bland de raserade husen när planen återvänder med fler bomber, skriver New York Times.

Gruppen, som har fått ekonomiskt stöd av bland annat USA, Storbritannien och privata givare, fortsätter sin kamp varje dag med målet att återupprätta fred och stabilitet i ett Syrien där kriget rasat sedan 2011.

Fler än 200 000 civila har fallit offer för striderna, enligt uppskattningar från Syriska människorättsobservatoriet.