Nu kan du dricka dig till ett bättre solskydd

Uppdaterad 2014-05-21 | Publicerad 2014-05-20

Det låter äckligt som tusan, men sägs skydda som solskyddsfaktor 30.

Nu kan en slippa kladdet med världens första drickbara solkräm.

Nu kan du dricka en shot innan stranden i stället för att kladda runt med flaskor i sanden. Men var lite kritisk.

Harmonised H2O UV, "harmoniserat vatten", marknadsförs som en produkt som ger soldyrkarna skydd motsvarande solskyddsfaktor 30, utan att behöva smörja in sig. "Världens första drickbara solskydd", rapporterar Daily Mail.

Det låter som ett aprilskämt. För det första finns redan drickbara solkrämer, även om det säkert inte är särskilt hälsosamt att göra.

Men enligt företaget Osmosis Skincare fungerar det så att när man svalt vätskan utblandad i vatten vibrerar den på huden och stänger ute 97 procent av solstrålarna av typen UVA och UVB.

Tas innan solning

Den första dosen ska tas en timme innan solningen.

– Det ger solskydd i ungefär tre timmar, skriver grundaren Ben Johnson på sin blogg.

En ska dricka två milliliter blandat med vatten var fjärde timme i solen. Solskyddet kommer i två varianter, en som fortfarande gör en brun och en som ska skydda huden helt från skadliga strålar.

Men det låter konstigt, med tanke på att det finns krämer med solskyddsfaktor 50 som ändå gör oss bruna.

Sågas av vetenskapen

Men det harmoniserade vattnet sågas av kritiker inom vetenskapen. Bland andra The Guardians vetenskapsbloggare Dean Burnett som är doktor i neurovetenskap.

– Om ovetenskapliga påståenden var en illegal substans skulle den här produkten vara så illegal att den som åkte fast för innehav skulle skjutas på fläcken, rakt in i solen, säger han.

Burnett räknar upp ett antal punkter som att produkten skulle kunna slå av kroppens naturliga produktion av melanin, som gör att vi blir bruna när huden utsätts för UV-strålar, att vätskan tar sig från magen till huden och att "vibrerande vatten" kan stoppa UV-strålar.

– Homeopati är ovetenskaplig alternativmedicin som inte är bättre än placebo och det vore oansvarigt att marknadsföra det som ett riktigt skydd, säger han.

Flaskan innehåller 100 milliliter kostar runt 190 kronor. Men Dean Burnett avråder till att köpa den med argumentet att det är bättre ätt bära med sig en flaska till stranden än att riskera sin familjs hälsa.

Han får helt säkert medhåll av de strandraggare som gillar att kladda.

ANNONS