’Det var rätt obehagligt’

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-02

I dag lär ex-ministern andra hur man hanterar mediedrev

Kritisk till personfixeringen 2006 avgick Cecilia Stegö Chilò som kulturminister efter uppståndelsen kring de obetalda tv-licensavgifterna. ”Jag kommer aldrig att förneka att skälet till att drevet uppstod var att jag begått ett fel som inte var acceptabelt i andras ögon”, säger hon.Den 16 oktober 2006.

VISBY. Obetalda tv-avgifter gjorde henne till en av Sveriges mest jagade personer.

I går berättade förra kulturministern Cecilia Stegö Chilò om drevet.

– Flera morgnar kom vi inte ut ur vårt hus, säger hon.

I tio dagar var Cecilia Stegö Chilò kulturminister. Den 16 oktober 2006 avgick hon efter tio dagars intensiv granskning. En kulturminister som inte betalar tv-licensen är illa. En som dessutom samtidigt vill göra om public service visade sig ohållbart.

– När jag blev polisanmäld för att jag inte betalat licensen insåg jag att utredningen skulle ta ett halvår och varje gång något hände i utredningen skulle allt veva igång igen, säger hon.

”En mobbstämning”

Numera jobbar hon som rådgivare till företagsledningar på PR-firman Springtime. I går deltog hon i Almedalsseminariet ”När mediedrevet går – vad gör man”.

–  Det fanns stunder när jag tyckte att det var rätt obehagligt. Det är någon slags medeltida mobbstämning som tränger fram hos vanliga hyggliga svenskar när sånt här händer, säger hon.

Personfixering

Hon är kritisk till att mediedrevet kom att handla om henne som person och att hon målades ut som ultraliberal public servicehatare. Men hon säger sig inte ha några synpunkter på att nyheten om den obetalda tv-licensen publicerades.

– Jag kommer aldrig att förneka att skälet till att drevet uppstod var att jag hade begått ett fel som inte var acceptabelt i andras ögon.

Hennes råd till företag och politiker är att se till att sluta upp bakom sina medarbetare när de hamnar i blåsväder.

Var ensam

De nya ministrar som hämtades från riksdagen hade ett färdigt kontaktnät med pressekreterare och andra medhjälpare. Själv rekryterades hon utifrån och hade inte jobbat partipolitiskt på 15 år.

– Det var inte en människa kvar på riksdagskansliet som jag kände sedan jag jobbade där sist. Jag var verkligen ensam, säger hon.

Kan du tänka dig att gå tillbaka till politiken igen?

– Nja. Man ska aldrig säga aldrig. Men då får nog någon fråga mig först.

I dag i Almedalen

13.00 KD-seminarium om intergration och mångfald.

13.00 Fildelningsseminarium med bland annat Hans Pandeya som vill köpa The pirate bay.

13.30 Chatta med KD-ledaren Göran Hägglund på aftonbladet.se.

17.00 Rödgrönt mingel med Sahlin, Eriksson och Ohly.

19:00 Göran Hägglund håller tal.

Följ ämnen i artikeln