al-Qaida försöker kidnappa arabiska våren

Det är lätt att skratta åt al-Qaidas försök att kidnappa den arabiska våren. Ledaren Ayman al-Zawahiri är så uppenbart ute och cyklar.

Men skrattet kan fastna i halsen längre fram.

Al-Qaida släppte i går ett ny timslång video som "firade" terrordåden den 11 september 2001. De 62 minuterna "Gryning för den kommande segern" innehöll egentligen bara en sak av intresse. al-Zawahiri, som efterträdde bin Ladin sedan denne dödats 2 maj i en amerikansk kommandoräd, uttalade för första gången al-Qaidas direkta stöd till för de folkliga uppror i arabvärlden som pågått sedan början av året.

Han försökte dessutom ge den egna organisationen credit för upproren genom att hävda att terrordåden mot World Trade Center gjorde det möjligt för "den arabiska vulkanen att explodera".

Misslyckande

Ett genomskinligt försök att skyla över al-Qaidas eget misslyckande.

Arabvåren har mycket effektivare i att minska rekryteringen av presumtiva självmordsbombare än tio år av USA:s "krig mot terrorn"

bin Ladin försökte få de arabiska folken att resa sig mot sina korrupta ledare för att på så sätt bana väg för det nya islamska stormakten vars ledare han själv ville bli. Vad tio år av al-Qaida terror misslyckades med klarade frihetsupproren på ett halvår. Men det var knappast demokratiska regimer som ökad frihet al-Qaida tänkte sig. Tvärtom.

Man vill se nya varianter av det stränga och grymma islamistiska styre som talibanerna tillämpade i Afghanistan. En kombination av brutalt förtryck och religiösa påbud.

Frihetsvågen i arabvärlden går egentligen emot allting som al-Qaida står för. Därför var det inte förvånande att organisationen så länge verkade tagen på sängen och inte visste hur man skulle agera.

Tappar fart

Nu försöker bin Ladins efterträdare vinna stöd hos den arabiska befolkningen genom ett fåfängt försöka att associera sig med upproren.

Med andra ord borde det inte finnas några skäl att känna oro. Ändå är det precis vad jag gör.

Frihetsvågen har tappat fart. Dessutom är det fortfarande väldigt oklart vad som till slut kommer i Ben Alis, Hosni Mubaraks och Moammar Gaddafis ställe.

Mycket tyder på att de planerade valen i Egypten kommer att skjutas upp ännu en gång. Tecken finns på att militären och muslimska brödraskapet håller på att göra upp om makten bakom kulisserna. Om valen blir av är det inte säkert att det blir den uppvisning i demokrati de flesta hoppas på.

Om resultatet av frihetsvågen blir nya diktaturer och fortsatt massarbetslöshet är al-Qaida med i matchen igen. Det är då skrattet kan fastna i halsen.