”Förtal och ren smutskastning”

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-19

Mäklaren nekar till att hon har fuskat och använt fejkade budgivare.

Hon namnger personer som hon tror är Aftonbladets uppgiftslämnare, vittnen och källor. Här har hon fel och vi har valt att ta bort dessa namn.

Vi har också valt att ta bort andra identifierande uppgifter.

Det framgår av ditt svar att du anser att man kan lägga in fejkade bud för att få i gång budgivningar. Varför gör du så?

”Det framgår inte av mitt svar att man kan fejka bud. Tvärtom. Ni vinklar men jag har också inspelningar. Har haft på högtalare varje gång och spelat in med min iPad. Ni borde hitta bättre skådisar om ni nu ska syssla med provokation.”

I flera av dina försäljningar som Aftonbladet tagit del av har vi sett att du använt dig av precis den här metoden. Dina vänner har satts upp som budgivare nummer 1 i de olika affärerna. Varför gör du så?

"Det stämmer inte, visa ett sånt fall, ni förtalar. Ni ringer en kund till mig som jag aldrig på nåt sätt har känt, och frågar om han lagt bud i Sköndal. Nu säljer jag hans hus i D (mäklaren namnger här en ort). Det är så vi mäklare jobbar, vi är säljare. Våra kunder följs med och man snackar och skapar en relation. Förtal."

Vi har pratat med olika personer som du har satt upp på dina budgivningslistor och de förnekar att de lagt buden. Varför arbetar du på det här sättet?

"Förtal och ren smutskastning."

Vi har pratat med en person som berättar att du frågat honom om du får använda honom som fejkad budgivare. I samtal med honom har du sagt att det är bra att han känner till det här om någon ringer och kontrollerar. Varför gör du så här?

"Det stämmer inte heller, han som säger det här heter XX (mäklaren namnger här en person), den källan är icke trovärdig. Det kan jag bevisa på en massa olika sätt."

2011 sålde du dina vänners villa i Enskede för 6,2 miljoner. Efter affären har du presenterat två olika budlistor för köparen. Dels är det olika budgivare och olika bud på listorna. Varför gör du så här?

”Personerna är dem samma, dem är ett par. Jag föreslår att ni kontaktar VITEC. Då dom böt dokumentmallar i samband med att den nya lagen skulle träda i kraft. Y (mäklaren namnger kvinna, AB:s anm.) visste heller inte om några bud under henne, så den är inte iscensatt, då hon lägger de första budet på visningen, tror hon och jag. Jag har förklarat detta förut. Detta är bara en häxjakt.”

Ett vittne berättar att en av dina nära väninnor som driver städfirman du samarbetar med, har använts för att lägga fejkade bud under budgivningen. Detta fick också köparen reda på när villan skulle städas. Varför gör du så här?

"Det vittnet heter XX (mäklaren namnger en person, AB:s anm) och är inte trovärdigt, min väninna har lagt bud på huset i Enskede. Det är ju inget fejk, dom slutade som fyra i budgvningen.

För övrigt så är det är jätte många av mina vänner som t ex har lagt bud på hus i B (mäklaren namnger här ort, AB:s anm.) Nu har 3 stycken blivit lyckliga husköpare där.  Är det konstigt, olagligt??? C (mäklaren namnger vän, AB:s anm.) min vän och hennes man, har också lagt bud på ett hus i B, då dom också känner folk och skulle vilja ha ett fritidshus där. Olagligt?"

I Enskedeaffären är du nära vän med säljaren, med två av budgivarna och samtidigt känner säljaren och de två budgivarna varandra väl. Har du underrättat köparen och övriga budgivare om detta?

"Jag kan denna lag och vet vad jag är skyldig till. Jag har hela tiden sagt att jag känner säljarna. Jag behöver givetvis inte underrätta köpare och övriga spekulanter vem jag känner eller inte. Vid denna tidpunkt var man inte ens skyldig att lämna ut namn och tfn om övriga budgivare, jag gjorde det ändå. För det fanns inget konstigt i detta. Detta är också rent förtal. FMI som är en myndighet har redan granskat detta ärende. Det blev inget utslag av det ni vill höra."

2014 sålde du en villa för drygt 5,7 miljoner i Sköndal. Här säljer du återigen ett objekt åt en av dina vänner. En av budgivarna under affären, den som är uppsatt som nummer 1, säger till Aftonbladet att han inte har lagt bud på någon villa under hösten 2014. Varför gör du så här?

"Detta är dom värsta lögnerna jag hört, han säger att han lagt bud på många villor under hösten.  Han ber er mejla honom för ni ringer från ett dolt nummer. Sen kopplar du det till att han är min vän, bara för att jag säljer ett hus åt honom nu. OCH JA jag sålde ett hus åt min exsvägerska i Sköndal. Det är så man gör, man får uppdrag i bekantskapskretsen."

2012 sålde du ännu en gång ett objekt åt en väninna, en lägenhet vid Hornstull för närmare 4,4 miljoner. Även vid den här affären förekommer en av dina nära väninnor som budgivare. Ett vittne berättar för Aftonbladet att den aktuella väninnan som satts upp som budgivare inte hade några planer på att köpa lägenheten. Väninnan i fråga har satts upp på flera bud så att priset har trissats upp mer än sjuhundratusen. Varför gör du så här?

"Lägenheten såldes inte för 4.4 miljoner. Mina vänner har förekommit mycket i budgivningar, många blir köpare också. Min exsvägerska som jag sålde huset åt i Sköndal, var nu med i en budgivning i B (mäklaren namnger ort), och hon vann och köpte huset.  Väninnan som lagt bud i Hornstull för flera år sedan har flyttat cirka 15 gånger på 15 år. Så jag lovar att hon var en riktigt spekulant."

Vi har även granskat en affär 2009, en villa söder om Stockholm. Vi har pratat med en av personerna på budlistan som säger att han inte har lagt de påstådda buden. På budlistan finns också två av dina vänner. Ett vittne bekräftar att även dessa är fejkade budgivare. Varför gör du så här?

"Vittnet är XX, (mäklaren namnger man). Kan inte uttala mig om detta då ni inte säger vilken villa det gäller. Men ni kan inte hitta på att bara för att jag känner vissa budgivare så är det fejk. Dom har också blivit köpare på riktigt! Hela mäklarrollen går ut på att man känner folk. Jag känner en vansinnigt massa folk.”

Gilla Aftonbladet Gräv på Facebook

Följ ämnen i artikeln