Bombteori ger Putin problem

Om det ryska charterplanet blev nedskjutet av Islamiska staten, IS har både president Putin och hans egyptiske kollega general Sisi problem.

Kanske är det därför som de till en början avfärdade allt tal om ett terrordåd.

Hela hanteringen av flygkraschen av de ryska Metrojet-planet på väg från Sharm el-Sheikh i Egypten till St Petersburg har varit mycket märklig.

Efter att IS tagit på sig dådet gick Egyptens president Sisi ut och hävdade att allt tal om ett terrordåd var ren propaganda som syftade till ”att skada stabiliteten och säkerheten i Egypten”. Inga terrorister hade kapacitet att krascha ett plan över Sinaihalvön, hävdar han.

Men glömmer att nämna att den egyptiska grenen av IS ständig utför terrordåd på Sinaihalvön.

Stöd av Ryssland

Sisi fick snart stöd av Ryssland som avfärdade allt tal om nedskjutning eller en bomb som ogrundade spekulationer.

Detta trots att det är extremt ovanligt att ett passagerarflygplan bryts i småbitar på hög höjd. Det väldigt stora område där vrakdelar påträffats stärker teorin att detta var vad som hände. I en sådan situation vore det tjänstefel av utredarna att utesluta att det funnits en bomb ombord eller att planet skjutits ner.

Den här gången handlade de inte heller om ett ryskbyggt plan utan om en Airbus av en typ som används runtom i världen utan att det ramlar ner i småbitar.

Unika uttalanden

Efter dessa förnekanden inträffade det unika att först Storbritanniens premiärminister officiellt uttalade sig om att det troligen var en bomb som sprängde planet. En dag senare sa USA:s president Obama samma sak. Cameron var ofin nog att framföra sin teori samtidigt som general Sisi befann sig i Storbritannien på officiellt besök.

Någon dag senare gör Putin en helomvändning och beordrar ett stopp för alla ryska flygavgångar till hela Egypten. De ryska turister som befinner sig där ska plockas hem. En tydlig indikation att man fruktar att det trots allt rörde sig om ett terrordåd.

Viktig inkomstkälla

Egyptens president Sisi har två viktiga skäl att förneka terrordåd.

Turismen är en av landets absolut viktigaste inkomstkällor. Ett terrordåd får turisterna att stanna hemma i ett läge när Egypten precis börjat etablera sig som ett ”godkänt” resmål igen efter alla oroligheter i samband med den arabiska våren. Ekonomiskt vore det en katastrof för landet befolkning.

General Sisi, militären som valts av folket sedan hans huvudmotståndare förbjudits att ställa upp, har framställt sig som den som kan fixa stabilitet i Egypten. Han har de senaste åren gjort allt för att utrota det muslimska brödraskapet och terrorgruppen IS.

Om IS har lyckats smuggla ombord en bomb på ett plan som lyfter från en av landets viktigaste flygplatser innebär det ett stort nederlag för Sisi och ett ifrågasättande av flygsäkerheten i landet.

Sedan en månad tillbaka bombar ryska stridsflygplan anti-Assad-grupper i Syrien, däribland IS. Även för Putin kan det få inrikespolitiska konsekvenser om det visar sig att ett terrordåd låg bakom kraschen. Det innebär att Rysslands militära offensiv i Syrien kan ha utlöst det värsta terrordådet som riktats mot Ryssland utomland i modern tid. 224 människor ombord, de flesta ryssar, miste livet.

Ifrågasatt flygsäkerhet

Putin kan få kritik för att han genom sin militäroffensiv gjort vanliga ryssar till terroristernas måltavla.

Om det är IS som ligger bakom måste Putin hämnas bombningen på något sätt. Det kan innebära att Ryssland dras djupare in i det syriska inbördeskriget.

USA-koalitionen bombar ännu fler IS-mål i Syrien. Vad säger att det inte lika gärna kunde ha varit ett flyg från ett västbolag som drabbades?

Flygresenärer i största allmänhet vill veta hur bomben kunde komma ombord, ifall det var en. Ifall någon kan placera en bomb på ett passagerarplan på en stor turistort i Egypten kan man undra på hur många andra turistorter i världen det skulle vara möjligt. Hela flygsäkerheten är satt i fråga.

Har terroristerna lyckats hitta ett nytt sätt att spränga passagerarflyg i luften? I så fall ligger hela flygindustrin risigt till.

Frågorna hittills är många men svaren är tyvärr få och i många fall förvirrande.

Följ ämnen i artikeln