Prisras på borätter

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-21

Nu råder köparnas marknad för bostadsrätter.

Normala trerummare på Södermalm och Vasastan har sjunkit med runt 400 000 kronor sedan årsskiftet.

Men på Östermalm och Kungsholmen har prisraset vänts till svag uppgång.

INTRESSET SVALNAR På Metargatan på Södermalm slöt spekulanterna upp, men det blir svårare för säljarna att få ut rekordpriser för bostadsrätter.

I dag, lagom till stora höstruschen, kan Aftonbladet presentera färsk prisstatistik från mäklarföretaget Bjurfors.

Vid årsskiftet var medelpriset för innerstans borätter över 30 000 kronor per kvadratmeter.

Nu ligger snittet en bit under 28 000 kronor. Ett fall med nära 2 500 kr/kvm, alltså 200 000 kronor ner för en bostadsrätt på 80 kvadratmeter.

För Södermalm och Vasastan blir det dubbelt så mycket. Söder har drabbats värst efter kraftig uppgång i fjol. Den 1 januari i år var priset uppe i 31 000 kr/kvm – faktiskt exakt lika mycket för en lya på jobbarnas Söder som för en våning på fina Östermalm. Nu är snittet 26 000 kr/kvm.

Kungsholmen: en prisraket

I dag verkar klassordningen vara återställd. Priset för en normaltrea på Östermalm har ökat med cirka 80 000 kronor under sommaren. Men priserna på Kungsholmen har stigit ännu mer. Sommarökning runt 180 000 för trean på 80 kvadrat. Mäklare bekräftar att det är mycket lugnare på visningarna nu. Budgivningen, som brukar stressa köparna flera hundra tusen kronor uppåt, har ersatts av att man antingen stannar vid utpriset – eller rentav prutar.

– Jag bjöd på en etta på Söder som startade på 1 050 000, steg till 1,3 miljoner varpå jag ändå erbjöds att köpa för mitt bud på 1 170 000, berättar en köpare. Då var jag stenhård och återgick till utropspriset. Och fick lyan!

Östermalm är ett riktmärke

– Stagnationen har varit tydlig utom i riktigt attraktiva lägen, säger Lars Engelbert, vd i Bjurfors. Speciellt trafikstörda lägenheter, eller på nedre botten, har gått ned i pris. Liksom riktig dyra.

Orsaker:

Alla till borätter ombildade hyresrätter ger ett jätteutbud. De nyblivna borättsinnehavarna vill göra klipp innan priserna sjunker.

Många säljare såg att grannen sålde dyrt i fjol. De tvingas inse att priserna inte alls är lika höga nu, envisas med att vänta – och stärker prispressen nedåt.

Oron på börsen och allmänt dålig konjunktur irriterar också marknaden.

Men ändå. Boräntorna är ännu låga, bostadsbristen svår. Uppgång på just Östermalm kan vara en fingervisning. Stadsdelen är något av ett riktmärke för hela Stockholm.

Genomsnittspris för en trerummare, 80 kvm, i innerstaden

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln