”Ödestimme för mänskligheten”

Publicerad 2011-11-29

Aktivister protesterar mot skövlingen av regnskogen i Amazonas.

Läget är akut.

Och förutsättningarna de sämsta tänkbara.

– Konferensen i Durban är ett avgörande ögonblick för mänskligheten, säger FN-experten Virginia Dandan.

Christina Figueres.

Det två veckor långa klimatmötet COP17 i Durban i Sydafrika har inletts med förhandlingar på tjänstemannanivå.

Tonfallet i de inledande talen var ödesmättat.

– Vi träffas i en tid då koncentrationen av växthusgaser aldrig varit högre, då antalet människor som påverkats av klimatförändringarna aldrig varit fler och då behovet av åtgärder aldrig varit större, sa Christina Figueres, chef för FN:s klimatsekretariat UNFCCC.

Drabbar mänskligheten

Förra året blev det varmaste året i modern tid och halten koldioxid i atmosfären var den högsta uppmätta någonsin.

Utsläppen av koldioxid ökade med över fem procent. Utsläppen är till och med värre än FN:s klimatpanel räknade med för fyra år sedan.

Enligt den rapport som den internationella klimatpanelen IPCC släppte för någon vecka sedan har effekterna på klimatet redan börjat märkas i allt högre grad i form av värre skyfall, hårdare stormar och svårare torka.

Effekterna slår hårdast mot befolkningen i U-länderna.

– Ett misslyckande i Durban drabbar de tre grundstenarna för FN, nämligen fred, säkerhet och mänskliga rättigheter, sa professor Virginia Dandan, FN:s oberoende expert på mänskliga rättigheter. 

Det råder ingen tvekan om allvaret. Dandan beskrev Durbanmötet som ett "make or brake moment för humanity". En formulering man sällan hör i diplomatiska sammanhang.

Fortsätter att stiga

Den första veckans förhandlingar på tjänstemannanivå syftar till att bereda väg inför de avgörande förhandlingarna nästa vecka, när Lena Ek (C) och världens övriga miljöministrar anländer till mötet. Det handlar bland annat om att klargöra var länderna står i de olika frågorna och sammanställa ett beslutsdokument innan ministrarna sätter sig vid förhandlingsbordet den 6 december.

Den svenska delegationen leds under de här inledande förhandlingarna av klimatambassadören Anna Lindstedt.

Durbanmötet syftar bland annat till att få till stånd en förlängning av Kyotoprotokollet, det internationella avtal från 1997 som har till mål att utsläppen ska minska med 5,2 procent till 2012.

Förutsättningarna är de sämsta tänkbara.

USA har inte ens ratificerat Kyotoavtalet och är liksom Kina inte berett att förnya sina utsläppsbegränsningar när det löper ut nästa år. De länder som är beredda att förlänga avtalet står bara för cirka 6 procent av utsläppen.

ANNONS