Tjuvarnas nya knep – lämnar banan och potatis vid din dörr

Publicerad 2018-10-30

Har du kommit hem till potatis, bananer eller andra mystiska föremål? Då kan du behöva ringa polisen. Du kan nämligen ha blivit utsatt för tjuvarnas nya knep.

– De placerar ut dem för att se om man är borta under en längre tid, berättar Daniel Neck, kommunpolis i Västra Hisingen för GP.

Att spana på hus genom att lämna föremål vid dörren för att se om det avlägsnas är ett knep tjuvar använt sig av länge. Flyttar ingen på föremålet under en längre tid så vet personerna att de kan slå till.

Men nu har polisen i Göteborg uppmärksammat en ny trend hos inbrottstjuvar.

– Det kommer tips från folk som hittar saker utanför sin bostad, det tillvägagångssättet ser vi med jämna mellanrum, berättar kommunpolis Daniel Neck för tidningen GP.

Har du fått något mystiskt föremål på din tomt, uppfart eller framför din dörr så kan det vara så att någon spanar på ditt hus. Kommunpolis Neck uppmanar alla som ser mystiska föremål i närheten av sin bostad att anmäla det.

– Då kan man se om det är en trend i ett område, säger Daniel Neck.

”Finns en uppsjö av metoder”

Göteborgsposten berättar om hur partillebor varnar varandra för potatis, bananer och andra rotfrukter i en lokal Facebookgrupp.

En användare ska ha skrivit:

“Vi hade potatisar på vår trappa i morse, även grannarna bredvid”.

En annan flikar in med hur det såg ut för dem en när de kom hem:

“Potatisarna tog tydligen slut för vi och grannen hade förärats varsin liten banan i stället”.

Varför personerna väljer att använda sig av ätbara föremål är oklart men polisen menar att det är av en och samma anledning.

– Det finns en uppsjö av olika metoder men syftet är detsamma: för att se om någon flyttar på sakerna, säger Neck till tidningen.

Så kommer du hem till en potatis, banan, ovanlig rotfrukt eller mystiskt placerad soppåse – vänd dig till polisen. Är du en god granne skulle du även kunna hålla lite utkik på grannarnas tomt om du vet att de är bortresta.

ANNONS