”Ungdomar ska ha rejält lägre lön”

Uppdaterad 2018-09-07 | Publicerad 2010-05-24

Folkpartiets Jan Björklund vill att 19-åringar tjänar hälften av vad en vuxen gör

Ungdomar under 23 ska ha rejält lägre lön än vuxna.

Det är Folkpartiets Jan Björklunds lösning för att minska ungdomsarbetslösheten.

– Är man 19 år så kanske man tjänar hälften av vad en vuxen person gör, sa han i SVT:s morgonsoffa i morse.

Jan Björklund vill införa ett så kallat lärlingssystem enligt dansk och tysk modell för att få ner arbetslösheten bland ungdomar.

Tanken är att ungdomar under 23 ska konkurrera med lägre lönekostnader för att på så sätt få in en fot på arbetsmarknaden.

Låga löner

I SVT:s morgonsoffa i morse avslöjade han hur mycket han tycker ungdomarna ska få i lön:

– Jämfört med Danmark så är det rejält lägre lön. Är man 19 år så kanske man tjänar hälften av vad en vuxen person gör, sa Björklund.

Att arbetsgivare skulle utnyttja systemet och göra sig av med ungdomarna efter lärlingsperioden för att hålla kostnaderna nere, tror inte Björklund kommer att ske.

– Tittar man på Danmark och Tyskland som har systemet i dag, så utnyttjas det inte. Många ungdomar är skoltrötta och vill inte längre gå i skolan när de komme upp i 18- och 19-årsåldern, men nu får de chansen att lära sig ett jobb, sa Björklund.

"Måste gå med i euron"

För att den svenska arbetsmarknaden och ekonomin ska stärkas måste Sverige också gå med i eurosamarbetet – trots krisen i Sydeuropa – enligt Björklund.

– Det är inte euron som har skapat krisen, det är länder som har misskött sig som är orsaken. Euron är lösningen på problemet.

Folkpartiledaren vill att Sverige återigen folkomröstar om euron under andra halvan av nästa mandatperiod.

Något som de andra allianspartierna ställt sig skeptiska till.

Vill stärka försvaret

Även försvaret har skapat splittringar i alliansen.

Björklund vill att Sverige stärker försvaret på hemmaplan, men det vill inte moderaten och försvarsministern Sten Tolgfors.

– Utvecklingen i Ryssland är problematisk, därför måste vi fundera på vårt egen försvarsförmåga. Men det är inte problematiskt att vi är oense, viktiga framtidsfrågor där det inte finns ett exakt svar måste man kunna diskutera, sa Björklund i SVT.

– Ungdomar ska ha rejält lägre
lön
Aftonbladets
bloggar