Röstassistent läckte privat samtal

Uppdaterad 2018-10-24 | Publicerad 2018-05-28

Amazons röstassistent Alexa har läckt ett privat samtal. En konversation mellan ett par i Oregon, USA, spelades in i deras hem och ljudfilen skickades till en kollega.

– Jag och min man brukade skämta om att sådana här anordningar säkert lyssnar på vad vi säger, berättar Danielle, kvinnan i paret, för lokalstationen KIRO 7 News.

Det hela uppdagades för två veckor sedan när Danielle fick ett samtal från makens kollega i Seattle.

– Han sa ”dra ut kontakten ur Alexa-anordningar nu, ni har blivit hackade”, berättar hon för KIRO 7.

Danielle, som inte vill gå ut offentligt med varken sitt eller makens fullständiga namn, säger att hon trodde att kollegan skämtade. Men när han kunde återge vad paret pratat om insåg hon att han talade sanning.

”Pratade om trägolv”

I ljudinspelningen pratar paret vid ett tillfälle om trägolv, och det var den detaljen som gjorde att Danielle förstod att kollegan verkligen hört samtalet.

– Jag kände mig invaderad. Jag sa direkt att ”Jag kommer aldrig koppla in den där anordningen igen för jag litar inte på den”, säger hon.

I parets hem som ligger i Portland, Oregon, var de flesta av rummen utrustade med Alexa. Efter telefonsamtalet kopplade Danielle ur systemet och kontaktade Amazon.

– De bad om ursäkt femton gånger inom loppet av en halvtimme och sade att de var glada att vi uppmärksammade dem på det här, säger Danielle.

Bekräftade läckan

E-handelsjätten Amazon gick på torsdagen ut och bekräftade att samtalet oavsiktligt hade spelats in och skickats. Företaget förklarade det hela med att Alexa hade tolkat ett ord i samtalet som en uppmaning att börja inspelningen. I den följande konversationen ska röstassistenten uppfattat ett kommando att skicka meddelandet.

– Alexa frågade ”till vem” och sedan uppfattades ett namn. Till den kontakten skickades då den konversation som hördes i bakgrunden, säger en talesperson för Amazon.

”Osannolikt”

Att händelseförloppet gått till som Amazon menar kallas för osannolikt av Ryan Calo, som är professor och verksam vid Washington Universitys tekniska laboratorium. Han tror att detta kan oroa kunder framöver.

– De som använder Echo kommer nu att tänka att det som sägs innanför husets väggar kan komma ut. Känslan av att man måste tänka på vad man säger inför en anordning vars syfte är att underlätta ditt liv, säger han till CBS Chicago.

– Jag och min man brukade skämta om att sådana här anordningar säkert lyssnar på vad vi säger, säger Danielle.

Följ ämnen i artikeln