Därför spårade Arlanda Express ur

Publicerad 2024-06-17 14.39

Tåget spårade ur i 178 kilometer i timmen.

Två skadades, varav en allvarligt.

Nu berättar Statens haverikommission varför.

Tidigt på morgonen den 27 maj förra året spårade ett Arlanda Express-tåg ur. I en rapport förklarar Haverikommissionen vad som hände.

Det var när det passerade en järnvägsväxel i 178 kilometer i timmen som ett svetsförband brast. Då flyttade sig en del av växeln ur läge, vilket ledde till att vagn fyra, tre och två spårade ur.

Av de 67 passagerare skadades två personer, varav en allvarligt.

– Vi mår bra men vi är chockade. Jag hade min sex månader gamla bebis i knäet när olyckan inträffade, men som tur var har det gått bra, sa en passagerare till Aftonbladet efter urspårningen.

Även spåret och vagnarna fick omfattande skador: Flera hundra meter av räls skadades, rapporterar TT.

Färdades 900 meter

De efterföljande vagnarna följde dock spåret och stannade efter cirka 900 meter. Samtliga tåg som skulle till Arlanda den dagen och resten av helgen fick ställas in.

– Tåget står vid sidan av spåret. När vi kom dit satt folk lugnt och stilla i sina stolar, sa Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral till Aftonbladet efter urspårningen.

Nu ger myndigheten några säkerhetsrekommendationer. De uppmanar bland annat de inblandade företagen, A-train AB och Vossloh Switch Systems AB till att undersöka eventuella brister i järnvägsväxeln och svetsförband.

Läs mer om olyckan här.