Allt fler utplacerade kärnvapen i världen

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-06-17 05.30

Ryska stridsplan med kapacitet att bära kärnvapen, fotograferade vid en tidigare övning över den ryska huvudstaden Moskva. Arkivbild.

Antalet kärnvapenarsenaler ökar i världen, precis som mängden nya kärnvapentyper under utveckling.

Geopolitiska spänningar har lett till att kärnvapen som avskräckningsmetod har fått ökad betydelse, bedömer fredsforskningsinstitutet Sipri.

Världens kärnvapenstater fortsätter att modernisera sina arsenaler. Länderna har under 2023 också placerat ut nya vapensystem som antingen är kärnvapenbestyckade eller som kan bära kärnvapen, visar en rapport från Sipri.

Enligt analysen var det totala antalet stridsspetsar i världen i januari i år 12 121, varav 9 585 i militära lager klara att användas av kärnvapenstaterna USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Nordkorea och Israel.

Ryssland och USA har sammanlagt nästan 90 procent av alla världens kärnvapen.

2 100 av de utplacerade stridsspetsarna hålls i högsta beredskap monterade på robotar. Främst gäller det ryska och amerikanska stridsspetsar, men även Kina tros ha några stridsspetsar i högsta beredskap.

”Trots att det totala antalet stridsspetsar fortsätter minska genom att vapen från det kalla kriget gradvis demonteras, kan vi tyvärr för varje år se ökningar av antalet operativa kärnstridsspetsar”, säger Siprichefen Dan Smith i ett pressmeddelande.

”Trenden kommer troligen fortsätta och sannolikt eskalera under de närmaste åren och det är utomordentligt oroande.”