Nyheter

Nya spår efter offren för massaker i USA

Av: 

TT

NYHETER

Det är den värsta massakern på svarta i USA:s historia.

Nu, nästan hundra år senare, har möjliga spår funnits efter några av de omkring 300 människor som mördades när vita mobbar gick till attack i Tulsa i Oklahoma 1921.

Kvarlevorna efter åtminstone två personer har hittats på olika platser vid en begravningsplats i staden, meddelar Oklahomas statsarkeolog Kary Stackelbeck. Kvarlevorna analyseras nu för att försöka fastställa om det rör sig om offer för massakern.

– Att vi kunnat hitta mänskliga kvarlevor som kan vara möjliga att spåra är helt klart ett framsteg, säger Stackelbeck enligt nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna i Tulsa beslutade 2018 att försöka hitta och identifiera offren i ett försök att gå till botten med ett av de värsta uttrycken för USA:s rasistiska historia.

Tidigare, 2019, har man hittat en plats som kan ha använts som massgrav.

Massakern har fått ny uppmärksamhet i och med Black lives matter-rörelsen, och ett planerat men senare inställt besök av president Donald Trump i Tulsa i somras på minnesdagen för slaveriets avskaffande.

Våldet 1921 bröt ut efter rykten om att en svart man överfallit en vit kvinna. Efterföljande spänningar slutade med att en beväpnad mobb med hundratals vita morgonen den 1 juni gick till attack mot det blomstrande distriktet Greenwood, känt som "Black Wall Street".

Affärsverksamheter ägda av afroamerikaner plundrades och nästan hela området lades i ruiner. Närmare 10 000 människor förlorade sina hem. Överlevare har vittnat om hur de dödas kroppar slängdes i en flod, brändes eller grävdes ner i omärkta gravar.

Enligt en rapport från 2001 gav lokala myndighetspersoner vapen till vissa av förövarna. Ingen av gärningsmännen åtalades.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: