Djärva sädesärlor testar gränser

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2021-01-18

Sädesärla. Arkivbild.

Ingen väntar sig att få se sädesärla mitt i vintern – så här års ska de ju vara i Mellanöstern eller Afrika. Men vissa går varje år mot strömmen och stannar kvar i Sverige, med risk för livet.

Lantbrukaren Anders Olsson i Olsäng i östra Blekinge blev överraskad när han såg en sädesärla på sin gård nyligen.

– Hon satt där och vippade på stjärten. Det kunde lika gärna ha varit en giraff som stod där. Hon ska inte vara här nu, så jag hoppas hon kan ta sig lite söderut när det är dags, säger han till P4 Blekinge.

Men riktigt så unik var inte sädesärlan i Olsäng. Varje år under hela 2000-talet har det hittats sädesärlor i Sverige i januari.

– Det ökar, men det ökar antagligen i samma takt som antalet rapportörer till Artportalen, säger Henrik Thurfjell, som är miljöanalysspecialist vid SLU Artdatabanken.

Fler rapporter

Hittills i år har 201 observationer av sädesärla redan rapporterats in – vilket kan jämföras med 81 rapporter under hela januari förra året. Det går dock inte att dra några större växlar på dessa siffror, understryker Henrik Thurfjell, eftersom slumpen spelar roll för vilka som ser de djärva övervintrarna och om de väljer att rapportera in.

Men hans gissning är att det faktiskt blivit vanligare med övervintrande sädesärlor i Sverige på grund av ett mildare klimat.

– Generellt är detta något som pågår i alla djurgrupper. Det är det evolution är: Vi har en variation i beteenden och flyttvägar. Det finns alltid de här som till exempel får ungar på "fel" tid av året eller flyttar på ett annat sätt. Det är också det som gör att när väl klimatet ändras så har arten en bra chans att överleva.

Den senaste tidens kyla kan ha inneburit att övervintrande sädesärlor antingen dött eller skyndat sig att flytta en bit söderut, tror Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Maten avgör

TT: Kan det vara riskabelt för en sädesärla att stanna i Sverige över vintern?

– Ja, för att det kan vara svårt att hitta lämplig mat. Har de tillgång till gott om mat brukar de flesta fåglar klara av att äta så mycket att de kan hålla värmen, om det är runt noll grader i alla fall. Men om det är svårt att hitta mat tryter ju energireserven.

Sädesärlor brukar normalt övervintra i till exempel Israel eller Egypten, så bland dem är de som försöker övervintra i Sverige troligen mycket få, enligt Didrik Vanhoenacker.

– Däremot finns det en del andra fåglar som bara flyttar till Mellaneuropa eller Västeuropa. Och är det många milda vintrar i rad så är det fler av dem som försöker övervintra i Sverige.

Typiska sådana fåglar är rödhake och gärdsmyg, berättar han.