Stor polisinsats – jagar terrorister i Berlin

Publicerad 2024-03-03

Polisen i Berlin jagar Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg.

Nu kan de vara Baader-Meinhof-terroristerna på spåren.

Poliser med automatvapen har letat i flera lägenheter under dagen.

En massiv polisinsats pågick i Berlin i dag i jakt på två efterlysta RAF-terrorister, rapporterar Bild. Över 100 poliser deltog i sökandet i stadsdelen Friedrichshain och flera lägenheter söks igenom.

"LKA Niedersachsen genomför sökningar tillsammans med Berlinpolisen och BKA. Dessa är relaterade till sökandet efter de två efterlysta, Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg. Vi kan inte ge ytterligare detaljer på grund av pågående utredningar och jakt”, säger Martin Halweg, talesperson på Berlinpolisen.

Enligt initiala uppgifter till tidningen Bild ska skott ha avlossats under insatsen. Polisen bekräftar senare att inga skott avlossats men att höga ljud hörts i samband med att polisen bröt sig in i lokaler och som misstagits för skott.

I samband med jakten greps tio personer i husrannsakningar och alla har senare släppts.

Staub och Garweg är fortfarande på fri fot och sökander fortsätter.

Burkhard Garweg och Ernst-Volker Staub jagas.

Kompanjon greps i veckan

69-åriga Ernst-Volker Staub och 55-åriga Burkhard Garweg är efterlysta av Europol sedan 2015.

I måndags greps deras kompanjon 65-åriga Daniela Klette efter att ha varit på flykt i tre decennier. I 20 år hade hon kallat sig ”Claudia” och bott i en lägenhet i stadsdelen Kreuzberg, Berlin och levt ett till synes ganska vanligt liv. När polisen grep henne hittade man vapen i hennes bostad.

Klette hittades efter ett tips till den tyska motsvarigheten av tv-programmet ”Efterlyst” där polisen söker information i jakt på brottslingar. Hon bedömdes vara den farligaste eftersökta kvinnan i Europa.

Klette, Staub och Garweg var medlemmar i den tyska vänsterradikala Röda armé-fraktionen, RAF, som även kallats Baader-Meinhof-ligan. Trion kallas ”RAF-pensionärerna” i tysk press och misstänks ha varit delaktiva i flera rån och värdetransportrån bland annat.

Den tyska säkerhetspolisen och myndigheter har utfärdat hittelön på minst 1,6 miljoner kronor för information som kan leda till att någon av männen grips.

RAF utförde över 30 mord på företagsledare och politiker samt kidnappningar och sprängningar i Västtyskland under 1970- och 80-talen. De låg bland annat bakom dådet mot västtyska ambassaden i Stockholm 1975. RAF upplöstes 1998, rapporterar Focus.

Följ ämnen i artikeln