Regeringens nya grepp mot gängen: Stäng ner sajter som sprider personuppgifter

Publicerad 2023-10-21

Justitieminister Gunnar Strömmer.

UMEÅ. I ett försök att hindra gängkriminella från att kartlägga privatpersoner vill regeringen nu stoppa vissa söktjänster från att sprida personuppgifter.

Men regeringens drag tar tid att få igenom eftersom det kräver en ändring i grundlagen.

– Om vi ska kunna vända den här utvecklingen så måste vi ta grepp som bryter gamla mönster, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Moderaternas partistämma har precis klubbat det sista beslutet för dag två av fyra.

Stämmolokalen i Folkets Hus i Umeå håller på att tömmas, men mot strömmen av moderater som är på väg ut kommer justitieminister Gunnar Strömmer.

– Det här är min hemmaplan, säger han och syftar på Norrland.

Själv är han från ”grannbyn” Örnsköldsvik. I norra Sverige finns en annan syn på avstånd.

Vill stänga ner sajter som säljer personuppgifter

Som ett led i regeringens försök att bekämpa gängbrottsligheten vill han nu se över om den svenska grundlagen ska ändras.

Regeringen ser problemen med att vissa kommersiella sajter tillgängliggör personuppgifter om privatpersoner.

Genom bara ett par klick kan man ta reda på var en person bor, hur mycket han eller hon tjänar, vilken bil personen kör och även få fram personnummer som kan användas för olika typer av bedrägerier.

Regeringen vill göra det svårare för gängkriminella att hitta privatpersoners uppgifter på nätet.

Sajternas affärsmodell, att sälja uppgifterna – som annars är offentliga hos myndigheter, leder till att gängkriminella kartlägger privatpersoner på ett sätt som underlättar för ekonomisk brottslighet.

– I dag, när vi är ett läge där en grov organiserad brottslighet i stor skala använder sådana här personuppgifter för att på ett systematiskt sätt bedra äldre människor eller sammanställa uppgifter som underlag för en mycket grov kriminalitet, då tycker jag att det är självklart att vi måste titta på frågan och göra en seriös prövning, säger Gunnar Strömmer.

Kräver grundlagsändring

Sajterna skyddas, liksom medier, av yttrandefriheten. För att få till en nyordning krävs alltså en grundlagsändring. Därför ska en utredare titta på frågan och komma med förslag senast i november nästa år.

Dessutom ska en parlamentarisk grupp i riksdagen, där samtliga partier ska ingå, sättas samman.

– Det är för att vi så tidigt som möjligt ska kunna sortera ut om vi har ett brett politiskt stöd för att göra en sådan här förändring.

Ändringar i grundlagen kräver två likadana beslut med ett riksdagsval mellan besluten. Att stänga ner möjligheten för sajterna att sprida personuppgifter görs alltså inte i en handvändning.

– Om vi ska kunna vända den här utvecklingen så måste vi ta grepp som bryter gamla mönster och vi måste ta vägar som vi tidigare inte har tagit.