Skjutningen i Tullinge kan vara hämnd i blodig konflikt

Publicerad 2023-03-03

Vid niotiden på kvällen gick polisen ut med en efterlysning i media av en misstänkt man.

Fyra timmar senare sköts hans pappa ihjäl i Tullinge i vad som tros vara en hämndaktion i kriget mellan Kurdiska räven och Greken.

– Man har skjutit oskyldiga förut, säger en källa.

Larmet kom till polisen klockan 00.11 natten till fredagen.

En man hade blivit skjuten i en bostad i Tullinge i Botkyrka söder om Stockholm. I bostaden befann sig även en kvinna och två minderåriga barn som inte träffades av några kulor.

Enligt Aftonbladets uppgifter sköts mannen, som var i 50-årsåldern, med två skott i överkroppen. Han flögs till sjukhus med ambulanshelikopter men hans liv gick inte att rädda.

Ingen person är ännu gripen för nattens mord.

Sjukvårdsledning och polis på plats i Tullinge. Även hundpatrull.

Efterlystes i media fyra timmar innan

Enligt Aftonbladets uppgifter tros mordet på mannen vara en del av den pågående och blodiga konflikt mellan de två tungt kriminella nätverksledarna Kurdiska räven och Greken.

Den skjutne mannen själv är en ostraffad man med ett vanligt jobb. Men han är pappa till en man i 25-årsåldern som har kopplingar till Vårbynätverket.

Sonen är just nu anhållen i sin frånvaro för försök till mord. Den 19 januari misstänks han och en annan man ha skjutit mot en bostad en mil norr om Uppsala där anhöriga till den Kurdiska räven låg och sov. Huset träffades av ett 20-tal skott men ingen person skadades.

På torsdagskvällen, vid niotiden, gick polisen ut med namn och bild på mannen i media i hopp om att hitta honom.

Fyra timmar senare sköts pappan till döds.

– Skjutningen i natt är troligen en hämnd för skotten i Uppsala. Om det är en felskjutning, att man skjutit fel person i jakt på sonen, eller om det är medvetet att skjuta en släkting till honom som hämnd, är ännu oklart. Men man har skjutit oskyldiga förut, säger en källa.

”Ger sig på anhöriga”

Kriget mellan Kurdiska räven, Rawa Majid, 36, som är ledare av Foxtrotnätverket, och den 24-årige man som kallas Greken och som uppges ha en ledande roll i Dalennätverket, har varit omskrivet sedan januari.

Då inleddes en våldsvåg med sprängningar och skjutningar mot personer med kopplingar till de båda männen.

Grunden ska vara en strid om narkotikamarknaden. Enligt källor försöker de båda männen skrämma varandra till att backa. Men det hela har eskalerat snabbt.

I våldsvågen har bland annat sprängdåd skett. Här mot en restaurang på Södermalm i Stockholm.

Flera av våldsdåden har varit riktade mot personer som endast råkar ha familje- eller vänskapsband till Kurdiska räven och Greken. I många av bostäderna som beskjutits har barn befunnit sig. De sprängningar som utförts har skett i områden där många personer passerar.

– Det är inte ett helt nytt fenomen att ge sig på anhöriga för att skrämmas och hota, men i den här omfattningen har vi inte sett detta förut, sa en källa då.

Följ ämnen i artikeln