CSN lurades – betalade ut till kriminella

TT

Publicerad 2023-10-05

Enligt tidningens granskning ansökte flera personen till CSN-pengar med fejkade intyg. Arkivbild.

Personer med kriminell koppling har lurat till sig pengar från CSN genom fejkade intyg från Transportstyrelsen. Totalt har närmare en halv miljon betalats ut felaktigt, skriver SvD.

Hösten 2022 ansökte 18 personer om CSN-pengar med fejkade intyg från Transportstyrelsen för att genomgå pilotutbildningar utomlands, enligt en granskning av Svenska Dagbladet. Enligt tidningen anses en av de ansökande – en 25-årig man – tillhöra ”Kurdiska räven” innersta krets.

Nästan ett år efter CSN-fifflet greps dessutom 25-åringen misstänkt för anstiftan till mordet på en 15-åring i Skogås.

– Ja, det ser vi såklart oerhört allvarligt på om det är så att man använder pengar från CSN till något annat än studier, säger Charlotta Hansén, controller på CSN, till SvD.

Till skillnad från andra dyra utbildningar, kräver pilotutbildningen ingen specifik högskolebehörighet utan enbart det medicinska lämplighetsintyget från Transportstyrelsen.

Fem av de 18 som ansökte om pengar med fejkade intyg hann få utbetalningar av CSN, bland annat 25-åringen. Sammanlagt beviljade CSN 456 526 kronor.

Enligt Åsa Westlund, socialdemokratisk vice ordförande i utbildningsutskottet, kommer partiet begära att utbildningsminister Mats Persson (L) kommer till utskottet och ”redogör för vilka åtgärder han som ansvarigt statsråd kommer att vidta med anledning av detta”, skriver SvD.

Följ ämnen i artikeln