Många åter brottsmisstänkta efter Sluta skjut

TT

Publicerad 2020-03-06

Glen Sjögren, projektledare för Sluta skjut i Malmö, tycker inte att det är konstigt att många av de kriminella som involverats i projektet blivit misstänkta för nya grova brott. Arkivbild.

Hälften av de 30 kriminella som kallats till möten inom projektet Sluta skjut i Malmö har efteråt suttit häktade för nya grova brott som de misstänks för.

En är häktad som misstänkt för mord och två är misstänkta för att ha förberett dödsskjutningar. Andra är misstänkta för grova brott som innehav av vapen eller explosiva varor, människorov eller grovt rån, visar Sydsvenskans kartläggning.

– Det är inte så konstigt att de åker in igen, de har inte förstått budskapet bara, säger Glen Sjögren, projektledare för Sluta skjut, till tidningen.

Mötena brukar vara uppemot två timmar långa. De kriminella får höra att det är de som löper allra störst risk att bli skadade eller dödade och att det är de som kommer att prioriteras för att få hjälp att komma ifrån kriminaliteten. Men också att de som fortsätter med sin kriminella verksamhet inte kommer att få en lugn stund.

– Då sätter vi blåslampan på dem, som Glen Sjögren uttrycker det.

Att hälften är misstänkta för nya grova brott, trots att de deltagit i ett sådant möte, är inget som förvånar honom. En annan sida av saken är att flera av dem som deltagit efteråt har tagit steg bort från gänglivet i så kallad avhopparverksamhet.

Sedan projektet inleddes har skjutningarna i Malmö blivit avsevärt färre. 2017 skedde 65 skjutningar, 2019 var det 32. Hittills i år har en person blivit beskjuten i Malmö.

Följ ämnen i artikeln