Stranden full av blekningsmedel – har dödat allt liv

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stranden besprutades med blekningsmedel – för att skydda barn från coronaviruset.

Nu ber spanska myndigheter om ursäkt.

– Skadorna är brutala, säger María Dolores Iglesias, chef för en miljövolontärgrupp i Cadiz-regionen, rapporterar BBC.

Spanien släppte på sina hårda restriktioner för fem dagar sedan och lät barn upp till 13 år lämna sina hem under en timme varje dag.

För att skydda barnen beslutade myndigheterna i spanska kuststaden Zahara de los Atunes att bespruta stränderna – med blekningsmedel.

Med hjälp av traktorer besprutades över en mil av kustlinjen.

Nu rasar María Dolores Iglesias, chef över miljövolontärgrupp, över beslutet och säger att skadan på ekosystemet är brutal.

– Blekmedel används som ett mycket kraftfullt desinfektionsmedel, det är logiskt att det används för att desinficera gator och asfalt, men här har skadorna varit brutala, säger hon till spanska medier, enligt BBC.

– De har förstört dynutrymmen och gått emot alla regler. De har gjort ett enormt övertramp, också med tanke på att viruset lever i människor och inte på stranden. Det är galet.

Stranden vid Zahara de los Atunes dränktes i blekningsmedel.
Foto: GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
Stranden vid Zahara de los Atunes dränktes i blekningsmedel.

”Var ett misstag”

Enligt María Dolores Iglesias blomstrade naturlivet efter den spanska isoleringen, som pågått under sex veckors tid. Men efter myndigheternas besprutning har allt på marken dött – insekter, fågelbon och växter.

– Stranden har sitt eget sätt att rengöra sig själv, det här var inte nödvändigt, säger hon.

Nu ber spanska myndigheter i staden om ursäkt.

– Jag medger att det var ett misstag, men det gjordes med en god avsikt, säger Agustín Conejo, tjänsteman i staden.

Tanken var att skydda barnen från viruset, men nu överväger den regionala regeringen att bötfälla den lokala myndigheten.

Spanien har sakta börjat lätta på sina restriktioner för att till slut lyfta på sina stränga åtgärder och återgå till vad som beskrivs som en "ny normalitet" i slutet av juni.

PODD Så pratar världen om Sverige i corona-tider

Sverige håller skolor och samhällen öppna under coronakrisen, medan merparten av världens länder stängde ner helt. Det har väckt uppmärksamhet i omvärlden och det talas flitigt om vårt land i utländsk media. Hur kan den svenska strategin påverka bilden av Sverige som land?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE