Trump drar tillbaka stödet till FN:s befolkningsfond

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

”Har räddat livet på tiotusentals mödrar”

WASHINGTON. USA slutar finansiera FN:s befolkningsfond.

Trumps administration har fryst utbetalningar på nästan 300 miljoner kronor.

– Stödet som vi har fått under åren från USA:s regering och befolkning har räddat tiotusentals mödrar från att dö eller handikappas, säger representater för fonden i ett uttalande till Al-Jazeera.

USA:s utrikesdepartement har stoppat stödet till FN:s befolkningsfond.

Totalt har Trumps administration dragit tillbaka 32,5 miljoner dollar, motsvarande 291 miljoner kronor, med motiveringen att fonden ”stöttar eller deltar i program för tvångsaborter och ofrivillig sterilisering” i Kina, uppger Al-Jazeera.

Tillbakavisar

Beslutet kommer efter att Donald trump i januari återinförde den så kallade Mexico City-policyn som stoppar ekonomiskt stöd från USA till organisationer som genomför eller ens tillhandahåller information om aborter.

FN:s befolkningsfond tillbakavisar påståendet som ”felaktigt” och skriver i ett uttalande att deras uppdrag är att: ”försäkra att varje graviditet är önskad, att varje förlossning är säker och att varje ung människas potential uppfylls.”

”Har räddat tiotusentals mödrar”

FN:s befolkningsfond skriver också:

”Stödet som vi har fått under åren från USA:s regering och befolkning har räddat tiotusentals mödrar från att dö eller handikappas och särskilt nu i en snabbt växande global humanitär kris”.

Även George W Bush drog tillbaka stödet till FN:s befolkningsfond mellan 2002 och 2008, med motiveringen att dess närvaro i Kina innebar att den stöttade landets enfamiljs-politik. Bush gjorde så trots en rapport från det amerikanska utrikesdepartementet visade att man inte funnit några bevis för att fonden stöttade eller deltog i något program för tvångsaborter eller ofrivillig sterilisering.

Då konstaterade Befolkningsfonden att de indragna miljonerna skulle ha förhindrat 77 000 barns död och två miljoner oönskade graviditeter, uppger Al-Jazeera.

Publicerad:

LÄS VIDARE