Jouni åt radioaktivt vildsvin – 31 år efter Tjernobyl

Uppdaterad 2024-02-10 | Publicerad 2017-10-05

Gävletrakten drabbades hårt av radioaktivt nedfall efter katastrofen i Tjernobyl år 1986.

Jouni Lavikkalas jaktlag sköt nyligen ett vildsvin med rekordhög radioaktivitet. Jouni åt av köttet, som han först rökte.

– Det var ju ett slag i ansiktet så det bara brakade om det, säger Jouni Lavikkala om rekordsvinet.

I kväll sänder SVT:s Mitt i naturen ett avsnitt om hur naturen påverkats efter Tjernobylkatastrofen 1986. Där berättar Jouni Lavikkala om jaktfyndet med de rekordhöga halterna av radioaktivitet.

Hög radioaktivitet i Gävle

Det var en månad sedan som den mycket rutinerade jägaren Jouni Lavikkala med hans jaktlag sköt vildsvinet i Gästrikland. Det var svärsonen som sköt djuret.

Att det kunde finnas spår av radioaktivitet bland vilt i trakterna är känt sedan länge. Gävletrakterna drabbades hårt av radioaktivt nedfall efter Tjernobylkatastrofen.

Jouni Lavikkalas jaktlag sköt nyligen ett vildsvin med rekordhög radioaktivitet.

Förra året sköt Jouni Lavikkala flera vildsvin som hade celsiumhalter på omkring 6 000 becquerel per kilo, vilket också är över det rekommenderade.

– Vildsvinen bökar ju i backen, två tre decimeter ned i bland, så det anade jag att det skulle finnas. Men att det skulle vara såna här koncentrationer, det trodde jag inte, säger Jouni Lavikkala till Aftonbladet.

”Det var ett slag i ansiktet”

Han har inte skjutit ett djur som varit så radioaktivt sedan ett rådjur för 30 år sedan, berättar Jouni Lavikkala.

– Vi hade bestämt att vi tar en liten en så kanske vi får riktigt bra kött, utan strålning. Det var liksom en dröm. Men så skjuter vi en där vi får provsvar att den har 13 100 bequerel. Det var ju ett slag i ansiktet så det bara brakade om det, säger Jouni Lavikkala.

För att ett livsmedel ska få säljas har Livsmedelsverket satt ett gränsvärde på 1 500 becquerel radioaktivt cesium per kilo. Detta vildsvin hade alltså värden på över åtta gånger det rekommenderade.

Rökte det radioaktiva köttet

Trots att proverna av radioaktivitet som Jouni Lavikkala fick tillbaka var rekordhöga så bestämde han sig för att äta köttet. För att försöka få ned halterna så rökte han det.

Joun Lavikkala är osäker på hur farligt det är. Till SVT Nyheter säger han att det krävs tonvis av köttet för att en vuxen ska fara illa. Men han ser mycket allvarligt på att det finns radioaktivt avfall i naturen.

– Strålning är ju farligt. Man ska ju absolut inte ge sådant kött till små barn. Men det märks ingenting, det är som vilket kött som helst.

Var det gott?

Ja, rökt vildsvinskött är ju jättegott. Ja, ja, absolut, säger Jouni Lavikkala.

”Tror det var modersmjölken”

Att ett förhållandevis litet vildsvin hade så hög koncentration av radioaktivitet tror Jouni Lavikkala har att göra med att djuret var så pass ungt.

– Jag tror att det var modersmjölken som gör det. Den här grisen hade nog slutat dia för kanske en månad sedan. I modersmjölken får han koncentrationen i sig direkt från mamman, så att säga, säger Jouni Lavikkala.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln