Starka växthusgasen ökar rekordsnabbt i atmosfären

Uppdaterad 2022-04-09 | Publicerad 2022-04-08

En gul pixel på en satellitbild avslöjar det obehagliga.

Koncentrationen av växthusgasen metan skulle ha behövt minska kraftigt nu.

I stället ökar den – med rekordfart.

Kampen för att undvika en klimatkatastrof har tidigare mest handlat om att försöka pressa ner utsläppen av koldioxid.

Men på senare år har en annan gas, som är betydligt kraftigare och samtidigt mer kortlivad, kommit i fokus – . metan.

Så sent som i veckan slog FN:s klimatpanel IPCC fast att utsläppen av metangas måste minskas med en tredjedel till 2030 om världen ska kunna klara 1,5 gradersmålet och undgå en klimatkatastrof.

Under FN:s stora klimatmöte i Glasgow i november, COP26, kom också ett stort antal länder med utfästelser om att minska metanutsläpp.

Men hittills fortsätter utvecklingen att gå åt helt fel håll.

I stället för att minska ökade koncentrationen av metan i atmosfären under fjolåret. Och för andra året i rad var ökningen dessutom rekordstor, enligt det amerikanska vetenskapliga organet National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA – hela 17 ppb (parts per billion).

– Våra data visar att de globala utsläppen fortsätter att röra sig i fel riktning i snabb takt, säger doktor Rick Spinrad, administratör vid NOAA, i ett uttalande.

Satellitbild visar rökpelare av metangas i USA 2019.

”Alarmerande bevis”

Han kräver nu snabba åtgärder för att vrida kurvan nedåt.

– Bevisen är konsekventa, alarmerande och obestridliga. Vi har inte längre råd att fördröja brådskande och effektiva åtgärder som behövs för att ta itu med orsaken till problemet – växthusgasföroreningar.

Metan står för en fjärdedel av den globala uppvärmningen. En betydande del kommer från naturliga källor, såsom den smältande tundran i Sibirien.

Men runt 60 procent står människan för. Metan släpps ut från boskapsuppfödning och risodlingar. Och från gamla industrier, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Kräver att oljebolag betalar

En av de värsta källorna till utsläpp förblir läckor från olje- och gasindustrin. Satellitbilder som tidskriften New Scientist nyligen publicerat – och som körts genom en särskild algoritm för att automatiskt identifiera rökpelare – visar de värsta läckorna i knallgult. De kommer från gasledningar i bland annat Turkmenistan, Ryssland och USA.

Ett antal så kallade ”superutsläppare” släpper ensamma ut mer än 25 ton metangas i timmen, enligt tidskriften.

Kassie Siegel vid den amerikanska miljöorganisationen Center for Biological Diversity kallar ökningen av metan i atmosfären ”alarmerande” – och kräver att fossilindustrin täpper till läckagen.

– Förorenarnas rekordvinster måste användas för att ordentligt täta och fixa varje källa och åtgärda varje metanläcka, säger hon till The Guardian.

Kan minska snabbt

En rapport från FN:s miljöprogram från maj 2021 visade att minskade metangasutsläpp är det kostnadseffektivaste sättet att bromsa klimatförändringarna de närmaste årtiondena.

– Det är svårt att snabbt minska på koldioxidhalten, eftersom koldioxid varar i ungefär hundra år i atmosfären och det tar tid innan utsläppsminskningarna ändrar på halterna. När man drar ner utsläppen av metan minskar halten väldigt snabbt eftersom metan bara varar tolv år i atmosfären, sa medförfattaren Johan Kuylenstierna, forskningsledare vid Stockholm Environment Institute, i fjol.

Följ ämnen i artikeln